IZVEŠTAJ SA AKCIJE

Dana 6. augusta, članovi Hevra Kadiša su prihvatili inicijativu predsednika Rake Levi i odazvali se pozivu da učestvuju u akciji čišćenja Sefardskog jevrejskog groblja u Beogradu.

U vremenu od 9 i 30 do 13 sati očišćena je glavna aleja, poprečna aleja i deo u blizini spomen- groba Kladovskog trasporta.

Pored Rake Levi u radnom timu su bili Jutka Jovanović, Branka Pavlović i Dijamanti Kovačević.

Svakako treba naglasiti pre svega stučnu podršku i rad Dragana Dimovića koji je posekao više trulih grana, koje su se nadvile i pretile da oštete stare spomenike, a takođe i jedno trulo stablo.

Treba pohvaliti i rad Hane Salom koja je "zamenila" oca Davora, koji se priključio akciji u drugoj fazi rada, tako da možemo reći da je skoro kompletan tim Hevra Kadiša učestvovao u prvoj, ali ne i poslednjoj akciji čišćenja na našem groblju. Da napomenem da je Dubravko Vaić bio odsutan iz opravdanih razloga.

Treba naglasiti da će se ove akcije nastaviti tokom leta gde će se, nadamo se, uključiti i drugi volonteri,  budući da posla ima i na Sefardskom i na Aškenaskom groblju .

 

Pozdrav,

Davor Salom

 

12. avgusta smo ponovo odradili radnu akciju ciscenje glavne aleje i suvog drveca uz Draganovu strucnu pomoc

 

Na poziv HK u  petak 28 Augusta 2020 imali  smo priliku da  obidjemo jevrejsko groblje u pratnji g Zorana Tucica viseg konzervatora u odelenju za arhitektosko konzervatorske poslove Zavoda za zastitu spomenika grada Beograda.
 
Razlog posete je pregled i procena stanja na spomenicima od znacaja i koji su u planu HK za konzervaciju 
Pre svega radi se o spomeniku / grobnici 800 Jevreja iz Kladovskog transporta kao i o spomeniku žrtvama Holokausta , rad Bogdana Bogdanovica 
Ono sto je potrebno istaci da pre bilo kakve intervecije na popravci ili konzervaciji ovih spomenika mora se dobiti saglasnost od ZZSB .
Sa arh Zoranom Tucicem prvo smo zas tali kod spomenika palim  herojima iz Prvog svetskog rata .koji je pre dve godine obnovljen i konzerviran 
Uoćene su odredjene pukotine i ostecanja na podnom delu spomenika uz samu ivicu sa stazom . Uzrok  je verovatno trusna  pozicija naseg groblja buduci da je u blizini tramvajski saobracaj a takodje podzemni saobracaj Beovoza .
Predlog g Tucica je da se pozoce izvodjac radova na konzervaciji spomenika da popravi ostecenja. Ukoliko su u popravke u garatnom roku onda se radovi izvode o trosku izvodjaca u suprotnom JOB treba da snosi troslkove koji nisu veliki .
Spomenik Kladovski transport  
Ovaj spomenik je pravi  razlog za nase obracanje ZZSB 
Podignut 1964 godine ( Autor Anri Mesulam)  ovaj spomenik je mesto gde su sahranjeni nakon ekshumacije kosti oko 900 stradalih l austrijskih  Jevreja ubijenih u Zasavici 1941  godine . Spomenik je podigla u saradnji sa Savezom (SJOJ ) Austrijska jevrejska zajednica.
Tokom vremena spomenik se "drzao" zahvaljujuci kvalitetnom kamenu i mermernim plocama .Medjutim u poslednjih nekoliko godina uocena su ostecenja na samom spomeniku ( otpale place ) na podnom delu spomenika kao i na zidu koji je deo memorijala .
Tokom pregleda spomenika arh Tucić je ustanovio niz ostecenja koja zahtevaju blagovremenu sanaciju,i  konzervatorske  radove 
Predlog arh Tucića je da JOB uputi zvanicni zahtev ZZSB  za dobijanje strucnog misljenja za izvodjenje radova, Na osnovu tog dokumenta JOB treba da angazuje strucnu firmu koja ce izraditi projekat. Nakon sto projekat dobije saglasnost opet od Zavoda moze se pristupiti radovima  i to moze fazno sve zavisi od materijalnih sredstava sa kojima JOB raspolaze ili ce raspolagati ako dobije od Ministarstva za kulturu ili pak od Austrijske jevrejske zajednice 
Eto to bi bilo u kratko .
Znaci ide prvo dopis Zavodu 
Nakon obilaska ovog spomenika otisli smo do spomenika žrtvama fašizma rad Bogdana Bogdanovica 1952 koji od kako je podignut nije "diran " . Na žalost i ovaj spomenik je u stanju koje zahteva brojne radove kako na plocnom prilazu ( resenje Bogdanovica sa nadgrobnim plocama verovatno doneseni sa tasmajdanskog groblja ili sa ovog postojeceg - simbolika koja se ne uklapa u danasnji pristup spomenicke arhitekture te Tucic trazi resenje za ovo sto se danas odmah da uociti ) Sam zid sa obe strane je u fazi orusavanja delova kao i dva kamena bloka ( visine 10 metara ) napadnuta od kiselog rastinja 
Takodje je ploca koja govori o tragicnim zrtvama u fazi koja iziskuje hitnu sanaciju , tekst je tesko čitljiv .
Na kraju u slucaju da i za ovaj spomenik kanimo izvoditi radove potrebno je podneti zahtev Zavodu i uci u proceduru kao i sa prethodnim spomenikom .

Moje je predlog da Raka u sredu na sastanku veca pod tackom rad HK iznese taksativno nasa razmisljanja planove kako bi vece uzelo k znanju i donelo svoj stav .
Pismo Zavodu mora biti na memorandumu opstine i potpisuje ga Sasa Jinker 
Pozdrav 
Davor