UGASLE OPŠTINE
 

JO Beograd je zaduzen za ugalse opstine  Novi Pazar, Sabac, Smederevo, Kragujevac i Pozarevac.

ŠABAC

pogeldaj detaljni snimak groblja

Groblje je pod zastitom drzave od 1990 i da se redovno kosi
Medjutim, neki kvalitetni grobovi su ocuvani, dok su oni od loseg materijala u stanju propadanja pa bi trebalo da se krene u neku restauratersku ofanzivu. Trenutno se cekaju ponovni izbori u Sapcu pa kad vidimo ko je na celu opstine, da krenemo u moljakanje za pare da se to uradi.
Ostalo je prakticno samo 1/3 groblja, 1/3 je odnela voda kad je bila velika poplava pre 40 godina a 1/3 je nestala kad se gradio most i put koji tuda prolazi
   Posetio sam groblje 26. avg 2020 (Raka)

Novi Pazar

https://www.radiostoplus.com/item/25566

http://www.ibalkan.net/2018/12/21/jevrejsko-groblje-u-potoku-deo-bogate-istorije-novog-pazara/

https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5297380/zasto-je-jonuz-skrijelj-odlucio-da-obnovi-sinagogu-u-novom-pazaru.html

Ogradjeno groblje   to radi zavod za zastitu kulture Kraljevo - konzervatorske i restauratorske radove ce oni vrsiti po projektu koji je krenuo ove godine.

Jevrejsko groblje  je pod zastitom drzave kultuna bastina . Ono je imalo svoju ogradu koja je vremenom skunuta i groblje je “napadnuto’ od strane lokalaca koji su delimicno uleteli u samo groblje . Moguce je da je nova ograda postavljena tako da je deo groblja ostao kod Mirze . 
Za inf ja sam nekiliko puta bio u Novom Pazaru u ime zajednice pokusavajuci da sa gradskim vlastima resim problem groblja i njegovu zastitu (Davor). 
DEO GROBLJA JE NEko /ako dobro pamtim/ POKLONIO NEKADASNJEM GRADONACELNIKU N PAZARA, O TOME NIKO NE ZNA ALI JE KUCA NA PLACU GROBLJA (Jasna)

SMEDEREVO

http://semendria.com/velimir-mladenovic-ni-groba-ni-roda-ciklus-prica-o-smederevu/

posetio sam groblje 27. avg 2020 (Raka)

Jevrejsko groblje u Smederevu se po podacima nalazi na parceli 1129, na tzv. Karađorđevom brdu, u Smederevu. Danas je ta parcela privatno vlasništvo, uz jedan deo koji je u svojini Republike Srbije. Staro gradsko groblje, u okviru koga je bilo i jevrejsko je na parcelama 753/1 i 753/2, delom i na parceli 752. Sve ove parcele su u vlasništvu Republike Srbije i grada Smedereva. Proverio sam na GEOSRBIJI i okolne parcele ali nigde nema upisanog jevrejskog groblja ili Jevrejske opštine kao vlasnika
 

 

KRAGUJEVAC

Jasna je slikala

jevrejska parcela X na varoskom groblju -  niko nije placao zakupninu i tu se od 1970 sahranjuju drugi
u jednom cosku Varoskog groblja, ima 5-6 spomenika, ostali deo te jevrejske parcele odavno je unisten i sahranjeni su Rusi oslobodioci

POZAREVAC

Jasna je slikala groblje

2-3 spomenika,oborena, na nekom glavnom groblju, koje je nemoguce naci,