Ali Baba u Crvengradu

 

ili skitnja po Marakesu

 
Marakesh je stari grad, osnovan pre mnogo vekova i kao sto to obicno biva popriste sukoba dva naroda - Berbera i Arapa.
Da slika bude jos interesantnija ko se tu postavio izmedju njih - pa naravno Jevreji.
Obicno su jevrejske cetvrti negde uz gradske zidine, da kazemo na kraju grada da nikom ne smetaju. U Marakesu su na kraju grada Berberi sa svojom Kazbom, a u centru Arapi sa svojim Sukom, izmedju njih se smestili Jevreji sa svoje dve sinagoge i grobljem.
 
Nekada je Marakes bio glavni grad Maroka, sada je izgleda glavni turisticki grad Maroka jer avioni neprestano dovode i odvode turiste - prvi utisak kad stignes te oneraspolozi - cekanje na pasoskoj kontroli traje skoro 45 minuta u jednoj neorganizovanoj guzvi ispred 25 saltera, ali nista ne pomaze. Ali onda kad izadjes sa aerodroma, divna klima i zelenilo ucine da sve zaboravis. Svoju umetnost gradnje vodovoda su doterali do savrsenstva tako da ovaj grad u pustinji ima tri ogromne baste, parka ili mozda cak mogu da se nazovu i maslinove sume, sa velikim jezerom u sredini parka Menara. Pricaju o kilometrima i kilometrima podzemnih akvadukta jos iz proslih vekova.
 
Ljudi su veoma prijateljski raspolozeni i grad mi se cini siguran, nisam ni video ni cuo  o nekom dzeparenju i kradji turista, mada su guzve ogromne po ulicicama i sukovima, iako ima puno prosjaka i sirotinje.
 
Stari grad opasan zidom sa 16 kapija zove se Medina, a van zidova novi grad je izrastao po evropskim standardima i veoma je lep, zelen i bogat.
 
Palata Bahia jako podseca na Alhambru, samo je neodrzavana i treba puno para da se dovede u neko lepo stanje, mada se vidi da je bila prelepa kada je tu ziveo veliki vezir Si Musa.
 
Ceo grad je u crvenkastoj boji od materijala koji se koristi za gradnju tako da sam mu ja nadao ime Crvengrad, a Maroko je poznat po tome sto je Fez plave boje, Meknes je zelene, a Rabat je beli grad.  Zasto je ovo putopis Ali Babe kroz Crvengrad, pa zato sto su me na svakom koraku zvali - dodji Ali Baba da kupis nesto kod nas... pitao sam na kraju u hotelu zasto sam ja Ali Baba,  rekli su mi zato sto imam sedu bradu i pretpostavljaju da sam bogat.

Opsti utisak je jedna mesavina mirisa, boja, jezika, turista na sve strane -  divan pogled na Atlas planine, interesantni zanati, poznata imena, a na kraju - puzeve nisam probao ali domace pivo Casablanca je sasvim ukusno.

 

Atlas planine u pozadini

rad ruku i nogu - drvodelja

svasta na pijaci

sve je spremno za veceru

musko drustvo

lepi ornamenti iznad ulaza

zenski korzo

palata Bajia

poznato ?

kapija Kazbe

Kazba

pijaca

Sinagoga 1

zacini i cajevi

perad, jaja, zecevi

kasapin

cardak

Sinagoga 2

Jevrejsko groblje

grob predsednika JO

i on ima internet u radnji

sve je na prodaju

rode zaposele dvorac

tursija

kolaci

suk

puzevi

parking

puzevi za veceru

vecera - rostilj

pricam ti pricu

suk predvece

moderni deo grada

park i zelenilo

centar moderni

toplo picence

lokalno pivo

sviraci

tepisi

trg Jema el Fna, predvece

voce i sokovi

zacini

zensko drustvo

moderna zeleznicka stanica

povratak