100 godina Kibuca

 

Povodom osnivanja prvog kibuca, Deganije-Alef, na Gecimanskom jezeru, 29. oktobra 1910, izraelska vlada je pre nekoliko dana u njemu održala sednicu kako bi istakla značaj kibuckog pokreta za nastanak i opstanak zemlje. "Istorija kibuca je slavna strana Izraela", rečeno je na sednici izraelske vlade.

Deganiju su osnovali Jevreji doseljenici iz Rusije na zemlji kupljenoj od Arapa. Ubrzo nastaje i drugi kibuc, Deganija-Bet. Najviše ih je osnovano, oko 150, između 1940. i 1950. godine.

Ovo je jedan kibuc-moshav

Degania.jpg

Ulaz u kibuc Degania


Reč kibuc (plural: kibicim) znači okupljanje. Osnovna ideja bila je zapravo socijalistička, želelo se da se zemlja zajedniči obrađuje.
Dok su u kolhozima radnici bili bez vlasništva, stanovnici kibuca su zajednički posednici zemlje. Svaki član je radio po mogućnostima i sposobnostima, a trošio je po stvarnim potrebama.
Težilo se da Izrael postane država radnika i seljaka. Obeduje se zajednički, deca rastu u dečijem domu, a ne kod roditelja, plate nema. Žene su potpuno ravnopravne. Osim zajedničke trpezarije, objedinjeno je pranje rublja, popravka kućnih predmeta, obuće, krojačnica.
Kibuc ima lekara i apotekara, usluge se ne plaćaju. Praktikuje se "bazična demokratija". Rukovodstvo se menja na godinu dana, ređe na dve.
Proteklih decenija, posebno zbog privrednih kriza u Izraelu, došlo je do brojnih izmena u osnovnoj "ideologiji", ali osnova je sačuvana. Neki su uveli elemente tržišne privrede i davanja neke vrste malih plata.
 

Degania1.jpg

Početak izgradnje kibuca

Iz arhive kibuca Degania - prvi dani


U kibucima su rođeni i odrasli mnogu poznati Izraelci. Među njima je bio u svetu poznati političar i šef generalštaba Moše Dajan. Sadašnji predsednik Šimon Perez rastao je u obližnjem kibucu Avuot.

Danas ima 267 kibuca, od kojih je 16 verskih, u njima živi 130.000 stanovnika. Poslednjih godina nije stvoren nijedan novi.
U njima je danas samo oko 3,5 posto stanovnika Izraela. Oni proizvode 40 odsto poljoprivrednih proizvoda. Na opšte iznenađenje, poslednjih meseci broj onih koji su se opredelili da žive u kibuci porastao je za više hiljada.

U Izraelu ima i oko 400 polukibuca, zasnovanih za zajedničkoj zadrugarskoj imovini.
 

Preneseno sa RTS