PINTO

Tragajuci za korenima porodice Pinto, stigao sam do malog gradica Pinto - predgradja Madrida, 20 minuta vozom od Atocha zeleznicke stanice, juzno od spanske prestonice.

Cesto su Jevreji uzimali imena po mestu odakle su poreklom i stoga sam odlucio da proverim da li je moguce da su Pinte odatle. Moj pra-pra-pradeda Hajim Mikica Pinto je imao 6 dece on je rodocelnik cuvene beogradske porodice Pinto.

Posto sam pronasao na mapi mesto sa imenom Pinto, prvo pitanje mi je bilo da li je to neko novo naselje ili je mesto postojalo pre 500 godina kada su Jevreji izgnani sa Iberijskog poluostrva i da li je moguce da moja porodica potice odatle?

Zeleznicka stanica je bila prva indikacija da sam na dobrom putu, izgledala je kao neka stara stanica iz proslog veka i nije odavala mogucnost nekog novog prigradskog naselja, napravljenog recimo u zadnjih 50 godina

 

 

Kameni Tore Eboli (30m, sazidan od belog kamena 1359-1360) nije bio pristupacan ali je odavao utisak tvrdjave ili nekog utvrdjenja zidanog pre nekoliko vekova

Bingo - pun pogodak - na trgu u centru mesta na zidu Casa Consistorial, pronasao sam tablu koja mi je dala odgovor na moje pitanje:

 

Tabla kaze: ...povodom godisnjice posete mestu Pinto od strane kralja Ferdinanda i kraljice Izabele 1480e godine....

jos jedna slika sa trga, zgrade sa starim crepanim krovovima

Ako ukucas u Google maps Pinto - dobices 10 mesta u USA koja se zovu Pinto, pa stoga probaj "Pinto Spain",

a za vise informacija, istoriji itd... na Spanskom - www.ayto-pinto.es