Pirovac – studentska smena, 2008

  

Kad sam sisla sa autobusa u centru Pirovca, naspram samoposluge (setila sam se odmah kako smo tamo zeljni slatkisa kupovali cokoladu…) srce mi je brze zalupalo od uzbudjenja dok sam u glavi istovremeno zbrajala i oduzimala godine. Dakle, proslo je verovali ili ne 27 godina od kad sam poslednji puta bila ovde…ili, kako je voditeljica emisije Prizma zagrebacke TV, Hana Gelb, koja je posle snimala emisiju o studentskoj smeni – rekla "vise od cetvrt stoljeca"! Strasno!!!

 

Sve je na prvi pogled izgledalo isto – a i nije. Nase staro Zloselo je postao gradic sa parkinzima, pekarama, picerijama, trznim centrom i apartmanima za izdavanje…Potrazila sam odmah kafanu "Lukicu" – ali, rekose mi, nema je vise – tu je pet novih…Plazom sam nastavila do odmaralista – i tu je vec sve bilo poznato, ali naravno tek se polako vracalo u secanje iz velike daljine: stalno sam morala da proveravam sta je isto i sta nije, cega se secam, a cega ne – pa ipak sam ovde provela sva moja studentska leta…kao i mnogi od vas koji citate ove redove - i da znate da ste mi bas nedostajali u tim trenucima!

 

Ali, sto je bilo lepo – otkrila sam na molu, u trpezariji, na predavanjima i kulturnom programu "neke nove klince" (cak vise ne i klince, ha, ha…). I oni, verovali ili ne – isto igraju karte i piju pivo, plesu izraelske plesove, ne-dolaze na predavanja i traze repete hrane, voze se u sandolini (jedna od kojih jos uvek tone) i idu u grad u vreme popodnevnih aktivnosti…A sto me je narocito obradovalo, njih 40tak – koliko je brojala ovogodisnja studentska smena – doslo je iz Skopja i Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Beograda, Osijeka, Splita i Zagreba…

 

Mnogo toga, a narocito vrlo bogat i raznolik program, treba zahvaliti Dini Sosberger, koja je stvarno odlican organizator -  nadajmo se da ce tako i da nastavi, i da ce smene koje vodi (studenstkoj su prethodile decja i tinejdzerska) i dalje rasti i da ce polaznici pirovackih letovanja umeti da  ponesu sa sobom ista ta (ili bar slicna) lepa, draga i uzbudljiva secanja koja prate mnoge od nas kroz ceo zivot.

 

Evo kako je izgledao dnevni raspored:

 

9:00 dorucak

plaza

12:30 predavanje

14:00 rucak

plaza/ plesovi/ samoodbrana

18:30 predavanje

19:30 vecera

igre/ party / film / kviz / nocno kupanje

 

 

A evo nesto i od programa da dobijete dojam o raznolikosti i interesima danasnjih studenata:  Dusko (Zagreb) je pricao o Jevrejskom doprinosu svetskom kriminalu (!!!); Jovana (Beograd) o Biblijskim muzickim instrumentima; Neven (Zagreb) o 60 godina izraelske muzike; Beca, Andrea i Dina (Beograd, Novi Sad, Zagreb) o Ulozi zene u Judaizmu, kroz vekove; Boris (Skopje) o Jevrejima i racunarstvu; i ja o Jevrejskoj i izraelskoj umetnosti. Predavanja su bila u nastavcima a pocele su pripreme i dogovori oko postavljanja sajta Pirovac-online.

 

Kad sam odlazila, naravno da je ostao opet jedan mali delic mene tamo, kao sto se to redovno desavalo i pre, pre toliko godina…Sto znaci da cu opet jednom da se vratim, a mozda cak i pre nego sto opet prodje "cetvrt stoljeca" – a mozda bi mogli i vi, u nekoj smeni "tzv. srednje generacije," gde bi opet mogli jednom svi da se nadjemo???

 

Mia Rajner

Zagreb/ Jerusalem

Juli 2008

 

kartanje i suncanje

sobe su ostale iste

Ko ce da ulovi Amaleka?

Snimaju za TV

Vecera

U "starom" Pirovcu

riva

plaza

ulaz u stari Pirovac

predavanje u trpezariji