Predstavljamo vam:

Majer Altarac, na svoj 90ti rodjendan

veliki dobrotvor i aktivista u JO Beograd, posetili smo ga i proslavili zajedno njegov 90ti rodjendan. "Ad mea-ve-esrim".

Rodjen u Sarajevu, studirao pravo u Beogradu, bio partizan, posle rata radio u vojnoobavestajnoj sluzbi, na kraju radnog veka bio na funkciji javnog paravobranioca za JNA, a danas uziva penziju u Beogradu.

Rodjen sam kao zamenik...

Moji roditelji su izgubili nesrecnim slucajem sina prvenca koji je nosio ime po dedi - Majer i odlucili da naprave novog sina da ga "zameni". Naravno to se nije desilo odmah, prvo su dobili devojcicu ali posle sam se rodio i ja kao 6 dete u porodici Altarac.

Majer i danas pusi strastveno - punih 70 godina pusackog staza...

Najsrecniji dogadjaj u zivotu 

Najsrecniji dan mi je bio kad smo izasli na ulice i oborili izdajnicku vladu i savez sa "silama osovine treceg rajha" 27 marta 1941...

 

Cika Majer je bio veoma drustveno aktivan. No sve to mu nije smetalo da bude i aktivan clan JOB (kako on to kaze nikad mi JOB nije bila "strana i daleka"). Ucestvovao je u skupljanju podataka o zrtvama fazima iz Bosne, sto je bila priprema za spomen groblje na Vracama. Radio je elaborat o pravima na penziju Jevreja koji su 1948 napustili Jugoslaviju. Intezivno je radio i na pripremi proslave povodom dolaska Jevreja na Balkan. I da ne nabrajam vise... veoma aktivan clan nase zajednice. Pored rada koji je ulozio u nasu zajednicu i uvek se odazivao postavljenim zadacima, sad kad vise ne moze da doprinese radom, vemo cesto daje dobrovoljne priloge za sve aktivnosti JOB-a. Tako je 1993e godine dao veliki poklon u novcu JOBu i Savezu, ali tako sto je tacno odredio namenu, za socijalnu sluzbu, socijalna sluzba-fond za stare, fond za groblje, za apoteku, za biten. Nije zaboravio ni Jevrejsku opstinu u Sarajevu (grad njegovog rodjena). Pored toga sto je darodavac nasoj zajednici, darivao je i druge organizacije kao sto su Savez slepih, Institut za majku i dete itd...

 

Lili Petkovic, cika Majer i njegov ratni drug i saborac sa Korcule Fredi Mosic