JEVREJSKO GROBLJE U ŠAPCU

  
Šabačko jevrejsko groblje nalazi se na ulazu u grad, iz pravca Srema.
 
Osnovano je tokom prve polovine XIX veka.
 
Natpisi na spomenicima su na hebrejskom i srpskom, ali postoji nekoliko i na nemačkom jeziku, što govori da su pokojnici bili Aškenazi.
 
Na ovom groblju, koje je pod zaštitom države od 1990. godine, nalazi se 125 grobova. Nekada ih je bilo puno više ali dva dogadjaja dovela su do smanjenja broja: početkom 1941. godine pojavile su se podzemne vode koje su "odnele" skoro trećinu grobova, a onda, tokom sedamdesetih godina, kada je pravljen novi most na Savi, preko dela groblja izgradjen je asfaltni put.
 
Poslednja sahrana obavljena je 20. decembra 1941. godine, kada je u Jevrejskom logoru u Šapcu, od upale pluća, preminula šesnaestogodišnja Rašela, kći poslednjeg šabačkog rabina Nisima Adižesa.
 
U toku Drugog svetskog rata Jevrejsko groblje bilo je ponudjeno na prodaju, po ceni od trideset hiljada dinara. To se ipak nije dogodilo jer su potencijalni kupci odustali, plašeći se prokletstva.
 
Posle rata, pošto je lokalna jevrejska zajednica stradala u Holokaustu, o groblju niko nije brinuo. U stanju propadanja bilo je do proleća 1990. godine, kada je na inicijativu Društva srpsko-jevrejska prijateljstva obnovljeno.
Fotke potpiši: Stevan Marinković & Dejan Rafailović.

Tekst i Fotografije: Stevan Marinković & Dejan Rafailović.

detaljnije ovde