TRUE ROMANCE, Kunsthalle – Beč

Ida Labudović

Blažen bio dan, mesec i doba                                                                        
godina, i mesto, i predeo, i vreme
kad su moje usne zadrhtale neme,
a njene me oči svezale ko roba.

F. Petrarka, Kanconijera

 

Kada sam poslednji put stigla u Beč, već je bila postavljena izložba o ljubavi i grad je bio okićen. Komete za želju, irvasi za atmosferu božićne večeri, crveni lampioni za lep san i sreću. Ona je iznenađenje i vera, za njeno postojanje dovoljan je život koji privlači jer je šansa za sve. Utisci sa izložbe o alegoriji ljubavi u umetnosti, od renesanse do danas, provocirali su misli i sećanja, promene i konstante u ljubavi, dok su se kroz vekove nadovezivali prikazi zemaljske i nebeske sreće.

Kupidon, poznat i pod imenom Eros, dete Venere i Marsa, inicijator je iznenadne erupcije osećanja i podstiče ljubavnu sreću. Ambivalentnost ljubavi i ljubavnih odnosa oscilira u osećajima od odanosti do mržnje, ekstazične radosti do bola, tuge i ljutnje. Idealizacija strastvene ljubavi suprotstavljena je realnosti odnosa između polova. Idealna ljubav je osuđena na propast i u sebi ima dimenzije razočarenja i deziluzacije. Ljubav je vođa u ljudskoj težnji ka moralnoj perfekciji i povezana je sa erotikom. Ona se izražava u svakodnevnom životu kroz intimnost, intenzivne emocije, dodir tela, zajednička iskustva i kao konačan dokaz romantične veze, putu ka zajedničkoj starosti. Ljubav postaje osnova za kohabitaciju polova, koja od kraja prošlog veka više nije ograničena na odnos muškarac-žena.

Izložba prati put po kome se fenomen ljubavi artikuliše u umetnosti. Preko devedeset umetnika, kroz različite medije provokativno prikazuje svoje nekonvencionalne doživljaje. Oni su ličnosti koje svojim delom zaprepaste većinu, koja je upravo po zaprepašćenje i došla. Istinski glamur podrazumeva jednostavnost, estetiku, samouverenost i svest o svojoj posebnosti. Zato se njihove slike, crteži, grafike, skulpture, instalacije, fotografije i filmovi dugo posmatraju i daju smisao vremenu u kome su nastale.

Refleksije savremene ljubavi povezane su često sa čežnjom i komercijalizacijom ljubavi kroz mas-medije. Gubitak ideala, koji je povezan sa našom kulturnom prošlošću, postaje centralno mesto i pohvale ljubavi žive u staro-novoj formi: u slikama svakodnevnog života, sferi privatnosti, virtuelnim prikazima. Beskonačnost ljubavi triumfuje svetom čula. Kao izvor individualne sreće prikazana je u životu i idealizovanim oblicima umetnosti. Dok luta oblacima ili se survava u pukotine očaja, ova univerzalno prepoznatljiva metafora ljubavi ima svoje korene u počecima savremene zapadne kulture. Tenzija koja se javlja sa spoznajom konačnosti i trajanja ljubavi, nastavlja da se meri idealom večne sreće.

Najlepši suveniri života su strasti. Uspomene, slike, doživljaji, pogledi, stvari, mesta iz zajedničkog vremena koje je sasvim ocrtano u sećanju, iako je konkretan smisao prošao. Ipak, na osnovu toga bliskost i vezanost za pojam sreće snažno postoji.U odnosu na suprotni (ili isti) pol, potrebna je odlučnost, odmereni ponos i neka sasvim lična i intimna tvrdoglavost i odvažnost. Istina je da svakodnevica umrtvljuje osećaje, zbog toga je neophodno naći uzajamnu formulu lucidnosti, povremene razdvojenosti, iskrenosti i mističnosti. Sloboda je izuzetno stanje, a individualnost svrha, zato bi trebalo u svakom odnosu ostaviti puno prostora za želje i težnje.

Kada se postane svestan vremena, ono počinje da curi i izmiče. Kako prolaze godine postojanja, tako su i zime, koje sa sobom donose mirne i kratke dane, sve kraće. Onda se sa toplim vetrom udahne novi život i dobro raspoloženje je magično. Svitalo je, mirisalo na leto i padala kiša po nama. U borbi za odanost poistovećujemo se sa onim što smo jedno u drugom, kada osetimo toplinu i prepoznamo sreću u ljubavi, želji i predavanju.

«True Romance» traje do februara.

Objavljeno u listu:
 Prestup, broj 37