Jedanaesti po redu Bejahad ove godine, otvoren je kao i prethodnih u opatijskom hotelu "Adriatik ".

 Pozdravljajući goste, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmović opisao je Bejahad kao model raznolikosti koji obogaćuje ne samo Opatijce i goste toga kraja, već služi kao škola života.  Vrlo lepo...

Direktor i spiritus movens Bejahada, Vladimir Šalamon, najavljuje bogat program kroz sedam dana prezentacija, tribina, izložbi, koncerata i filmova, kao i potrebu da se nakon prvog desetljeća Bejahad 'europeizira'. Jos lepse.  Nasi ucesnici prevode u sali: "Ulazi Bejahad u Evropsku Uniju!?"

Iduce godine, pridruzice nam se grupa jevreja iz Beca i grupa jevreja iz Berlina,koji ce ucestvovati i u programu te grupa italijanskih jevreja, koji su vec ove godine bili ucesnici Bejahada i imali svoj program. Nadamo se da ce se jezicke barijere prebroditi  i da cemo uspeti da se zblizimo..

Vlado Šalamon ističe potrebu jačanja saradnje, partnerstva i prijateljstva među Jevrejima, te da se  učešćem brojnih eminentnih evropskih i izraelskih intelektualaca i umetnika, ostvaruje  respektabilni multikulturni i multimedijski doživljaj.

Bilo nas je tri stotine i sest.

Bejahad mladih je okupio pedesetak ucesnika .

Program je bio kao i svake godine sjajan, a ako vas interesuju detelji, evo kompletnog programa na kraju ovog izvestaja.

Izbor Izraelskog i film, tradicionalno po mom misljenju podbacuje i ove godine. Predavanje o Holokostu u likovnoj umetnosti, je takodje mnoge oterao na plazu.

Potrudicemo se da iduce godine Izrael bude predstavljen adekvatno u Filmskoj i Likovnoj umetnosti,  kao sto su ga  ove godine, izlaganje  Dan Reisingera i Projekat Idan Rajchela predstavili u najboljem mogucem svetlu i na opste zadovoljstvo svih.  Moram da pomenem da Projekat Idan Rajhera, kroz svoju muziku šalje poruke lubavi i tolerancije te  zato u tom projektu sudeluju brojni umetnici različitih etniciteta, koji pevaju na više svetskih jezika.

Higlihts ovogodišnjeg programa: promocija knjige Predraga Matvejvića , izložba Vladimira Veličkovića i koncert, poznatog pijaniste Davida Gazarova.

Ovogodišnji izlet na Rab, ostavio je dubok i težak utisak na sve nas.

Na Rabu je bio Italijanski logor u kome su neki od nasih ucesnika sacekali oslobodjenje, a neki se tamo i rodili u strasnim logorskim uslovima.

 Memorial i mauzoleum groblja su nam pokazali sta se tamo desavalo.

 Imala sam grdne muke da svojoj  deci objasnim ono sto su tamo videle a  da i dalje tvrdim da je  nas svet  fear place.

 Na veselijoj strani, u "Kristalnoj"dvorani hotela "Kvarner", u toj istoj sali gde se nekada odrzavao Opatijski Festival, igrali smo do duboko u noc uz zivu muziku sedamdesetih i osamdesetih.  Bilo je nezaboravno

Atmosferu Bejahada, cine takodje licnosti koje se pojavljuju svake godine, i bez kojih Bejahad ne bi bio ono sto je .Tako David Albahari, šarmantan, duhovit,mudar, unosi nesto lepo, neuhvativo, tesko opisivo I optimisticko u svoje okruzenje, .. Pa Rasa Kamhi, hocu reci Deda Rasa od ovog leta, sa pesmama, vicevima, toplinom... Sabika Finci, sto osmehom more razdvaja, kako rece neko.  Mikan i njegova Zorica, sto se tako mnogo vole, da ih je milina gledati. Mogla bih da nabrajam jos mnoge, odnosno sve, ucesnike, koji svojim prisustvom cine Bejahad onom sto je.

Na licnom planu, deca i ja smo uzivale u svakom trenutku, u svakom susretu….
Kompletnijeg  provoda
 kao  na Bejahadu, nigde nema.

fotografije su na Picasi - <klikni ovde>

Olivera Mirkovic
Jerusalim