BEJAHAD 2008

Mnogo bih volela da postanem hroničar Bejahada.
Evo zašto:
-Da Bejahad postane hronićan, da se jos dugo, dugo,dugo, održava
-Da uspem da svake godine budem tamo
-Da moje pisanje bude vama čitljivo

Ovogodisni Bejahad slican porošlogodišnjem a opet po mnogo ćemu razlćit…
Isti udobni hotel, povoljne cene, koser kuhinja, plaza sa kafićem nadomak hotela. Internet na raspolaganju, Šabat porodićna večera, Tfila, osoblje hotela ljubazno. Izlet u Rovinj. Opatija u svoj svojoj reskoši…
Program od jutra do većeri.
I ove godine je bilo oko 350 učesnika.

Ono sto je ove godine bilo drugaćije nego predhodnih, bilo je prisustvo grupe mladih, koji su imali svoj program, a dolazili su i na naš, po sopstvenom izboru.
Lepota gledati podmladak, i nije sto su naša, ali ,deca su nam divna, jedno po jedano.
Ono što sam ove godine uoćila, je da su pored susreta starih prijatelja i novih poznanika, porodice čiji ćlanovi žive u raznim krajevima sveta, imale prilike da se sretnu, da budu zajedno.
Bilo je više takvih porodica.
Jedna od mnogočlanih porodica Finci, pravila je svoje rodoslovno stablo, sa mnogo, mnogo internacionalnih grančica.

Program je svake godine, čini mi se sve raznovrsniji i bogatiji.
Naravno da se u toj raznovrsnosti, nije sve, dopalo svakom, ali po principu,” Take what you like,and leave the rest,” ja sam izuzetno uzivala u odabranim delovima programa.
Mogla bih da izdvojim nastup hora “Brače Baruh”, Recital Izraelskih pesnika, Likovne izložbe, i naravno – koncert Julian Rachlin, Misha Maisky, Lily Maisky.
Dokumentarni Izraelski filmovi su po mom mjišljenju bili preteški i mučni. Pretstavili su nelepi deo Izraelske realnosti, a prikazani mladima, nagomilano, u jednoj nedelji, definitivno su im pomračili raspoloženje.
Srećom, tu je bio Raša sa svojom gitarom, vicevima i pesmom, i svi smo pevali, igrali, smejali, se, uživali.
Bilo je ućesnika od 6 do 86 godina.

Vlado i tim su se dostojanstveno šetkali medju nama, diskretno kontrolišuči, kako se sve odvija.
Bejahad je dobio zasluženi publicitet u lokalnoj štampi, a intervju sa dva izraelska pesnika i prikaz recitala, objavio je Novi List, pod nazivom: Bogatstvo identiteta Izraelskih pesnika- Poezija kao most dijaloga.
Kao i prethodne godine, i moja deca, i ja smo se”ludo” proveli, i kao što rekoh, volela bih da postanem hronićar Bejahad, iz gore navedenih razloga.

Do idućeg leta
Olivera Mirković