Proslava Hanuke u zagrebačkoj Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel

 

 

U organizaciji vjerskog odbora zajednice Bet Israel u subotu je navečer u sinagogi u Radićevoj, povodom početka blagdana Hanuke, zapaljena prva svijeća na hanukiji. Time je započelo slavlje koje se slijedeće večeri nastavilo u Novinarskom domu. Među prisutnima, kojih je bilo mnogo više nego što u dvoranu stane, bio je Stjepan Mesić, ovog puta kao počasni član Bet Israela. Za vrlo uspješnu proslavu zaslužni su članovi kulturnog odbora koji su danima pripremali raskošna slana i slatka jela i osmislili vrlo zanimljiv i dinamičan program.

Nakon što je rabin Kotel Da-Don zapalio svijeće na hanukiji, program, kojeg je na svoj poznati duhoviti način vodio Vojo Šiljak, pjesmom su počela dječica Židovske osnovne škole "Lauder - Hugo Kon."

Kakva se simbolika krije iza jedne male igračke - zvrka - objasnio je predsjednik vjerskog odbora Vukan Marinković.

Prikazan je i film o Hanuki u kojem su glumili učenici židovske škole, a za kojeg su učiteljice Maja i Silvija napisale scenario.

U glazbenom djelu programa sudjelovali su sopranistica Maja Vukoja i zbor Lira.

Dvoranu su krasile draperije koje je za ovu priliku oslikao Toni Franović.

 

Iako je ova bila još samo jedna u nizu vrlo uspješnih i izuzetno posjećenih proslava koje je Židovska zajednica Bet Israel priredila u Novinarskom domu u proteklih godinu dana, ipak treba naglasiti da zajednica živi svoj židovski život tokom čitave godine. Zahvaljujući Miši Montilju koji je u prostoru Hrvatsko-izraelskog društva i zbora Lira udomio rabina i članove Bet Israela, u sinagogi za koju je netko lijepo rekao da podsjeća na  pustinjski šator, redovno se održavaju službe za Šabat i tjedna učenja Tore. 

Dok pišem ove redove, židovska duša Miše Montilja vraća se svom božanskom izvoru. Očuvanje tradicije na prostoru bivše Jugoslavije, naše male židovske zajednice velikim dijelom mogu zahvaliti upravo njemu - radi zbora kojeg je prije više od pola stoljeća osnovao i uspješno vodio, radi židovskih, a posebno sefardskih pjesama koje je spasio od zaborava. "Židovstvo je moj život," rekao je dok je širom otvarao vrata Radićeve 26
vjerskoj zajednici Bet Israel i tako joj omogućio opstanak. "Čovjekova duša je svjetiljka Božja," rečeno je, a Mišo, vjerni čuvar židovske baštine, bio je naša iskra svjetlosti, naš šamaš.

Židovstvo je zaista bilo njegov život zihrono livraha.

 

 

Dolores Bettini