UTISCI SA BEJAHAD-a   2006-e

02 Plesna grupa Edine Papo.jpg (88515 bytes)

   Grupa Edine Papo Sarajevo   

 

07 Oskar Danon Leon Davico Svjetlana Hribar.jpg (65975 bytes) Oskar Danon i Leon Davičo i Svetlana Hribar

 03 Haverim sel IsraelOsijek.jpg (89224 bytes)  

Haverim sel Israel Osijek

05 Nahar HaEshBeograd.jpg (97899 bytes) 

Nahar ha Esh Beograd

16 Suboticani na plazi.jpg (79699 bytes)  

Ucesnici iz Subotice na plazi
11 Pred koncert u atriju hvarskog samostana.jpg (96236 bytes) Pred koncert u atriju hvarskog samostana
04 Mayan Novi Sad.jpg (96248 bytes) Ma'ayan Novi Sad
10 Nitza Termin i Griska.jpg (52540 bytes) Nitza Termin i Griska
14 Sudionici okruglog stola.jpg (63612 bytes) Sudionici okruglog stola
13 Zijah SokolovicCabares Cabarei.jpg (38902 bytes) Zijah Sokolovic Cabares Cabarei
20 Arabeske zenski zbor Mesihata Zagreb.jpg (88414 bytes) Arabeske zenski zbor Mesihata iz Zagreba

Sad kad smo se vratili u Novi Sad, sredili utiske i vratili se starim svakodnevnim obavezamam možemo reći da je i ove godine na Hvaru bilo sjajno. Ponovo smo, po peti put, zahvaljujući organizatorima BEJAHADA bili pozvani da, kao plesna grupa učestvujemo u programu, tako da se sada već smatramo za iskusne Bejahadovce. Neminovno je, u toj situaciji, porediti ovaj Bejahad sa prethodnim, međutim svaki je poseban na svoj način. Svake godine postoje događaji koji dugo ostaju u sećanju svih učesnika. Rekla bih da su to ove godine bili fenomenalna izložba Mersada Berbera i “Cabares, Cabarei” Zijaha Sokolovića. Mislim da su svi učesnici bili veoma ponosni što su bili deo programa zajedno sa ovako velikim umetnicima.

      Osim ovoga treba spomenuti “razgovor dva prijatelja”, Oskara Danona i Leona Daviča koji su u ovom kratkom periodu pokušali da nam prenesu nešto od svog ogromnog iskustva.

      Mi se, kao plesna grupa, uvek trudimo da za naš nastup pripremimo nešto novo i autentično. Nadamo se da su učesnici BEJAHAD-a, a i slučajni prolaznici, već navikli na naše nastupe na trgu, bili zadovoljni da su saznali nešto novo o muzici, igri i kulturi Jevreja. Uz balerine iz Sarajeva i divnu decu iz Osijeka, ove godine su nam se pridružili i plesači plesne grupe iz Beograda, pa je centralni trg Hvara bio veoma razigran.

     Kao i ranijih godina BEJAHAD je bio mesto susreta sa našim starim prijateljima, ali za nas i vrlo značajno mesto upoznavanja novih ljudi i ostvarivanja kontakata značajnih za naš budući rad.

      Predivan grad Hvar, toplo i čisto more i predivno vreme upotpunili su ovaj predivni dogadjaj, koji mi iz folklorne grupe Ma'ayan s nestrpljenjem očekujemo čitave godine.

      Možemo reći da BEJAHAD svake godine raste u svim aspektima – po broju učesnika, po kvalitetu programa, po kvalitetu organizacije, po predivnoj atmosferi koja tamo vlada. S obzirom na to da je ove godine BEJAHAD-u prisustvovao značajno veći broj mladih članova opština verujemo da će se tradicija BEJAHAD-a nastaviti još dugo godina.

Folklorna grupa Jevrejske opštine

Novi Sad

“Ma’ayan”


DOLORES BETTINI

BEJAHAD 2006.

Da Bejahada nema, trebalo bi ga izmisliti - slažu se gosti i učesnici tradicionalnog jevrejsko-židovskog okupljanja, sad već navikli da posljednje dane svojih ljetnih odmora okrune hvarskim zajedništvom.

 01 Predsjednik Mesic.jpg (48309 bytes) Predsednik Mesic

Kao i prethodne i ovogodišnju manifestaciju je otvorio predsjednik RH Stjepan Mesić, a direktor Židovske kulturne scene dr. Vladimir Šalamon upoznao je okupljene s namjerom da na ovogodišnjem Bejahadu, na kojem će se susresti Židovi i muslimani ovih prostora – intelektualci, umjetnici i vjerski dostojanstvenici s obje strane - zajedno s dr. Mustafom Cerićem reisu-l-ulemom, "uputi apel i digne glas protiv rastućeg antisemitizma i islamofobije u Europi. Zajedničkim projektima demonstrirat će se i afirmirati kultura dijaloga i želja za životom i radom u miru."

U plesno-scenskim nastupima u izvedbi djece i mladih iz Osijeka, Beograda, Sarajeva i Novog Sada, gosti Bejahada, turisti i stanovnici grada Hvara mogli su uživati na gradskom trgu.

U glazbenom dijelu programa prve večeri je nastupila čelistica Monika Leskovar, a slijedećih Nizza Thobi iz Münchena i Nitza Termin iz Tel Aviva.

O 200 godina Židovske općine Zagreb predavanje je održao Ivo Goldstein, a o Židovima u Hrvatskoj i Hrvatskoj na putu u EU Slavko Goldstein.

O "Toleranciji" - zajedničkom projektu Bejahada i Zaklade Anne Frank, govorio je Norbert Hinterleitner iz Amsterdama.

Održane su i promocije knjiga: "Semper idem" Đorđa Lebovića i književni opus Gordane Kuić, a predstavljene su Sarajevska i Križevačka Hagada.

Razgovor dva prijatelja - Oskara Danona i Leona Daviča pobudio je veliko zanimanje, kao i razmišljanja Predraga Fincija o umjetnosti između ništavila i nade.

Dvostruki jubilej - sedamdeset godina života i pedeset godina rada kompozitor Alfi Kabiljo je proslavio u društvu bejahadovaca. Njegove je kompozicije uz klavirsku pratnju Julija Njikoša otpjevala Jasna Bilušić.

O temi da li kulturna globalizacija ugrožava kulture malih naroda u prijepodnevnom terminu su raspravljali György Konrad i Henri Atlan, a u poslijepodnevnom Žarko Puhovski, Laslo Vegel, Predrag Finci, Slobodan Šnajder i Saša Goldman.

Za vrijeme trajanja Bejahada održane su i dvije radionice. Povodom blagdana Hanuke u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, pod vodstvom Maline Zuccon-Martić mladi članovi zajednice Bet Israel, učenici zagrebačkih škola i poznati kipari izradili su hanukije koje su bile izložene u galeriji hotela Amfora. Kao nastavak tog projekta, gospođa Malina je i na Hvaru vodila kreativnu radionicu "Mala škola judaike - hanukije."

Radionicu pod naslovom "Mala škola židovske tradicije" vrlo uspješno je vodio Vatroslav Ivanuša.

U okviru dana posvećenog Izraelu, okupljene je pozdravio ambasador Izraela u RH Shmuel Meirom. Mirjam Rajner je održala dva vrlo zanimljiva predavanja: jedno o novom Jad Vašemu i drugo o pitanju identiteta u umjetnosti, a o Izraelu danas i sutra govorio je poznati novinar Raul Teitelbaum.

19 Reisu-l-ulema Ceric i dr Vladimir Salamon.jpg (63355 bytes) Gost Bejahada reisu-l-ulema Mustafa Cerić, nakon što je održao predavanje na temu "Postoji li europski muslimanski identitet" potpisao je s direktorom Bejhada već spomenuti apel, ženski zbor zagrebačkog Mešihata "Arabeske" je oduševio izvedbom religioznih pjesama, a otvorena je i izložba Mersada Berbera "Hommage ŕ Sarajevska Hagada."

Zajednica čeških Židova predstavila se predavanjem koje je održao Peter Györi, foto izložbom i dokumentarnim filmom "Snaga dobrote."

Unatoč oblačnom vremenu gosti Bejahada su ipak brali grožđe i "marendali" u selu Svirče. Obiteljski Šabat koji je vodio Glavni rabin Kotel Da-Don, bila je i posljednja zajednička večer. Hrana je bila vrlo ukusna, a da sve bude po pravilima kašruta budno je pazila gospođa Vesna.

One koji nisu bili na Hvaru ovaj mali pregled "Bejahada 2006" upoznat će s događanjima, a one koji su tamo bili podsjetit će na sedam dana zajedništva: možda na večer kad su u polumraku Kongresne dvorane naizmjenice na svojim gitarama prebirali i pjevali sefardske pjesme Raša Kamhi i Nikola Salačanin, a pričanjem viceva smijeh do suza mamili Neno iz Sarajeva, Tomika iz Subotice, Darko iz Osijeka, Zoran iz Splita ...

Potpuniju sliku dočarat će izjave nekih od gostiju i učesnika. Na vama je samo da ih zamislite u lobiju hotela Amfora i da se prisjetite boje njihovog glasa i autentičnog govora:

Sobodan Šnajder (Zagreb) kojem je ovo prvi boravak na Bejahadu, susret je nazvao "rijetkom koncentracijom značajnosti - umjetničkih i filozofskih - na jednom mjestu. Bejahad ima svoju tradiciju i drago mi je što sam tu," rekao je, "jer ja sam po prilici tako osamljen kao što je osamljena vaša zajednica. Ili nešto više."

"Kao i ranijih godina i ovogodišnja je manifestacija sjajno organizirana," izjavio je Predrag Finci (London). "Razina kulturnih događanja je u nekim segmentima još viša. Impresioniran sam uspjehom organizatora koji svaki put osmisli intelektualno provokativan i raznolik program."

Jedan od onih koji sudjeluje i prati Bejahad gotovo od samog početka je Žarko Puhovski (Zagreb): "Bejahad se od početka širio i mijenjao. Početna ideja je bila da se Židovima/Jevrejima s područja bivše Jugoslavije kojima je bila otežana komunikacija, omogući kontakt. Te prve susrete koji su bili neka vrsta velesajma židovskih događanja kroz godinu dana i koji su omogućavali da se nadoknadi taj zaostatak u komunikaciji, zamijenila je koncentracija na kulturne sadržaje u užem smislu riječi; na određene znanstvene, teorijske, glazbene teme, u kojima se, s obzirom na židovsku kulturu, pokušava govoriti suvremenom svijetu. Dakle, ne samo o Židovima, ne samo oplakivati židovsku sudbinu, iako za to, na žalost, uvijek ima razloga, nego sa stajališta židovske tradicije i s obzirom na nju, govoriti o Židovima danas i o svijetu danas. Ove je godine veoma važan pokušaj pokazivanja da židovska i muslimanska kultura jesu i mogu biti u kulturnom dijalogu. Čini mi se da je to indicija onoga što će se razvijati narednih godina."

Za Rafaela Kamhija (Pariz) "od neprocjenjive je vrijednosti zajedništvo koje iz godine u godinu obnavljamo i održavamo i koje nas ispunjava do sljedećeg susreta. To su ona topla sjećanja na naš zajednički život u okviru jevrejske jugoslavenske zajednice."

Mirjam Rajner (Izrael) Bejahad podsjeća na "nekadašnja zajednička ljetovanja i druženja na moru. Tome naravno pridonosi i sam Hvar i činjenica da se može susresti ljude s raznih strana. Danas sam vidjela jednog gospodina kojeg nisam vidjela od 1977. Program, onoliko koliko sam uspjela vidjeti u dva dana svog boravka, vrlo je interesantan i vrlo bogat."

Evo kako razmišlja Tomika Halbrohr (Subotica): "Bejahad je jedno prijatno letovanje na Hvaru na kraju sezone. Bele sam puti i ne mogu ni u septembru na suncu da budem, pa onda rado slušam predavanja na jevrejsku tematilku. Predavači su jako dobri jer znaju predavati tako da bude razumljivo i meni i drugim prosečnim ljudima."

Raul Teitelbaum (Izrael), koji je nakon mnogo godina opet u ovom dijelu svijeta, rekao je da je "Bejahad vrlo lep skup koji okuplja Jevreje iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Program je vrlo lijepo osmišljen. Naravno, jevrejstvu u dijaspori je potrebno to kulturno jevrejstvo i s time svakako treba nastaviti. Bilo mi je vrlo prijatno naći tu prijatelje s kojima sam stanovao u studenskom domu pre 57 godina i od tada ih nisam video. Ono što je najvažnije i na tome treba posebno raditi, je mlada jevrejska generacija. Nju treba uključiti u ovaj skup specijalnim kulturnim programima koji se njima dopadaju, a oni su različiti od onog što se meni dopada. To je potrebno u svim jevrejskim zajednicama bivše Jugoslavije jer na mladima svet ostaje. Mladu generaciju na njihov način treba uključiti u jevrejsku kulturnu aktivnost."

Drago Kohn (Osijek) kojem je ovo bio prvi susret s Bejahadom, oduševljen je programom koji je nadmašio njegova očekivanja. Njegovo mišljenje dijeli i Filip Rosenzweig (Zagreb): "Savršeno je. Prekrasno. Sreo sam mnogo krasnih ljudi i naučio puno toga što ne bih znao jer ne bih ni došao u priliku da saznam. Posebno se veselim čitanju knjiga koje sam kupio u knjižari Bejahada''.

Direktor Bejahada Vladimir Šalamon vrlo je zadovoljan realizacijom, odazivom gostiju kojih je bilo preko 300, izuzetno izraženim duhom zajedništva i kvalitetnim programom koji se odvijao bez ikakvog kašnjenja, odgađanja ili otkazivanja.

Dodate li ovoj slici mnogo sunca, mirisni potpuri mediteranskog rastinja i mora, plivanje i šetnje, druženje uz kavu te niz drugih zgoda u društvu dragih ljudi i umetnete li u taj mozaik još ponešto svoje, doživljaj Bejahada 2006. bit će jedinstven.