Đakovo

05.juna 2005g.  tradicionalnom komemorativnom skupu u Đakovu  prisustvovali su predstavnici jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Bosne i Hercegovine kao i Hrvatske, a domaćin je bila Jev.opština Osijek. Molitvu za sve žrtve čitao je rabin Kotel Dadon iz Zagreba.

Izvestava fotoaparatom: Jasna Ciric

djakovo4.jpg (56660 bytes)djakovo6.jpg (52302 bytes)djakovo2.jpg (54659 bytes)djakovo1.jpg (23769 bytes)djakovo3.jpg (33902 bytes)

TRADICIONALNA KOMEMORACIJA U SPOMEN NA ŽIDOVSKE ŽRTVE SABIRNOG LOGORA U ĐAKOVU
Holokaust se više ne smije ponoviti!

Prenosimo sa Interneta iz 2002e casopis Novilist 

Predstavnici židovskih općina Osijek, Zagreb, Novi Sad, Beograd i Sarajevo te drugi odali su počast žrtvama sabirnog logora, ali i svim žrtvama holokausta

ĐAKOVO – Židovska općina Osijek jučer je na židovskom groblju u Đakovu organizirala tradicionalnu komemoraciju u spomen na žrtve sabirnog logora koji je od siječnja do lipnja 1942. djelovao u ovome gradu. Ujedno, sudionici komemoracije, među kojima je bilo i nekoliko preživjelih logoraša, obilježili su 60. obljetnicu zatvaranja toga logora kroz koji je prošlo između 1.500 i 2.000 Židova, mahom iz BiH i Slavonije, a među kojima je bilo najviše žena i djece. Zbog vrlo teških uvjeta u logoru, bolesti, neuhranjenosti, iscrpljenosti i drugih okolnosti više od 800 logoraša iz tog logora nisu izišli živi, a mnogi koji su iz njega transportirani dalje umrli su u logorima smrti.
    – Svi koji su prošli kroz sabirni logor u Đakovu bili su nevini ljudi koji nisu ništa skrivili, već su u nj odvedeni samo zato što su bili Židovi, rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Darko Fischer na komemoraciji kojoj su bili nazočni i članovi židovskih općina iz Zagreba, Novoga Sada, Beograda, Sarajeva, gradonačelnik Đakova, predstavnici drugih vjerskih zajednica, političkih stranaka i drugi.
    – Iako ove godine obilježavamo 60 godina ukidanja sabirnoga logora u Đakovu, naš poziv čovječanstvu – da se zločin kao što je holokaust više nikada ne ponovi, ne gubi na aktualnosti, rekao je Fischer, pozvavši na minutu šutnje za žrtve logora u Đakovu, ali i svih 6.000.000 židovskih žrtva među kojima i milijun i pol djece.

S. ŽUPAN