Festiladino - Ladino festival u Jerusalimu

Festiladino je jedan od nekolicine internacionalnih muzickih takmicenja na kojem ucesnici pevaju originalna muzicka dela iskljucivo na Ladinu. U svojoj trecoj godini, Festiladino je privukao brojnu publiku i sve veci broj takmicara koji reci svojih pesama pisu na Ladinu. Na ovogodisnje takmicenje prispelo je pedeset pesama iz citavog sveta od kojeg je jedanaest izabrano da ucestvuje u ovogodisnjem takmicenju.

Jedanaest umetnika ce se takmiciti u svecanoj atmosferi uz pratnju Jerusalimskog Simfonijskog Orkestra u Jerusalimskom Pozoristu, 22. septembra u 20:30, a koncert ce biti prenosen uzivo na stanici izraelskog radija "Glas muzike". Tri pobednika ce biti izabrana od strane profesionalnog zirija kojeg ce da predvodi zvezda izraelskog filma i televizije Yehoram Gaon, kao i od strane publike. U programu ce takodje ucestvovati decji hor iz Istanbula.

Festiladino je projekat pocetno iniciran od strane Elia Matityahu, domacina festivala, a pokroviteljstvo mu je pruzio bivsi predsednik Izraela, 84-godisnji Yitzhak Navon, vodeci autoritet na podrucju Ladino kulture. Projekat nastoji da ozivi kulturu Ladina kroz pisanje novih, originalnih pesama, uvodjenje novih Ladino umetnika i ocuvanje starije Ladino muzike.

Za dodatne informacije pozvani ste posetiti www.festiladino.org

(Jerusalem Post, Entertainment guide for September 16-22, 2005, 11)