Letovanje u Grckoj

evo i par grupnih slika   grcka.jpg (35988 bytes)  grcka2.jpg (35666 bytes)

32850083a.jpg (124869 bytes) 32850089a.jpg (118355 bytes)  DSC00390a.jpg (146590 bytes)  DSC00528a.jpg (157010 bytes)

Krajem septembra Jevrejska opština Zemun organizovala je letovanje u Grčkoj. Idejni tvorac i organizator zajedničkog letovanja Marko Šer, ove godine je okupio zainteresovane iz Zemuna, Beograda, Novog Sada, Pančeva, Niša i Sarajeva. Većina je izabrala Stavros, mesto u zalivu Strimonikos koji zapljuskuje istočne obale Halkidikija.

Izuzetno povoljna klima pokazala je svoju lepšu stranu tokom poslednjih deset dana septembra. Iako ovaj deo regije ima najveći procenat padavina, zbog stalne borbe istočnih i severnih morskih vetrova, kišu smo u pravom smislu reči doživeli samo jednom. Ostali dani su bili topli i prijatni, iako po malo oblačni i vetroviti. Nad peščanim plažama Stavrosa, na kojima se društvance odmaralo, nadvijaju se bogate platanove šume. Mirisi platana, borove, hrastove i bukove šume začinjeni mirisom mora, pružili su nam zadovoljstvo disanja punim plućima. Pančevci su bili naročito zadovoljni ovom prednošću. Za njih je u Stavrosu i pored kontejnera bila vazdušna banja.

Prvih nekoliko dana protekli su u odmaranju, sunčanju i plivanju. S obzirom da je more u ovom delu grčke obale gotovo netaknuta priroda, zaljubljenici u ronjenje imali su priliku da testiraju svoje podmorničke sposobnosti. Perera je nabrao najviše školjki, Sale i Nikola su upecali najviše iglica, a među najmlađima popularni čika Marko uspešno se borio sa hobotnicama. Milica i Ljuba su od dobrog ulova pripremili ukusne morske specijalitete, a Jasna i Jadranka su se najglasnije smejale. Uz Šarikinu i Milenkovu pesmu i dobro grčko vino, jedino kišovito veče prošlo je sjajno. Zapravo, pesme i šale su svako veče držali društvo budnim od pola deset uveče do duboko u noć.

Neizbežno grčko veče organizovano je u restoranu na plaži. Bilo je prisutno oko tridesetak ljudi iz grupe. Uz morske plodove i odlično južno voće, veče je proteklo sjajno. Šarika je sve oduševila svojim polusatnim solo nastupom. Ko je ovo propustio imaće priliku za nadoknadu iduće godine.

Grčka je po nečemu slična Izraelu. Na svakom koraku nalaze se ostaci daleke prošlosti. Petnaestak kilometara južno od Stavrosa leži mestašce Olimpijada, koje je dobilo naziv po majci Aleksandra Makedonskog. Iznad Olimpijade, na samom špicu poluostrva, vidi se linija utvrđenja iz antičkog perioda. Međutim, srednjevekovni ostaci su daleko prisutniji u vidu odbrambenih zidina s velikim rezervoarom vode koji se nalazi na samom vrhu utvrđenja. Naša grupa je u nekoliko rent-a-car tura stigla do stare Stagire. Deca nisu bila oduševljena pentranjem po dosadnom kamenju, ali su zato stariji s entuzijazmom osvajali kote starog grada. Na vrh su se prve popele Maja i Seka, a najviše svetlucavih kamenčića, ostataka nekadašnjeg značajnog rudnog bogatstva, sakupila je Doda. Nije bilo teško izabrati najbolju plažu za popodnevni odmor s ovako dobrog vidikovca.

Stagira je i rodno mesto najvećeg starogrčkog filozofa Aristotela, oca moderne nauke. U skladu sa svojom istorijom i tradicijom, Grci su u parku posvećenom Aristotelu podigli veliki i lep spomenik. Kako su jevrejske teme prisutne uvek i svuda, tako smo se i mi podsetili da su se veliki jevrejski učitelji Jehuda Halevi i Majmonides bavili Aristotelom. S obzirom da se odmor u Grčkoj poklopio sa jesenjim praznicima, neki su za Jom kipur postili i upalili svećice.

Sklopljena su nova prijateljstva i obnovljena stara. Sve što nije bilo prijatno zaboravićemo, a lepih stvari ćemo se sećati tokom godine čekajući iduće letovanje. Pridružite nam se.

Jelena Kalderon