HUGO BULI  1875-1941

Povodom obeležavanja 125 godina od prve fudbalske utakmice u Beogradu, odigrane prvom pravom fudbalskom loptom koju je Hugo Buli doneo u Beograd:

1. OTKRIVEN SPOMENIK

Na Adi Ciganliji je otkriven spomenik Hugu. 22. maja 2021.

2. POLOZEN VENAC

U obeležavanju začetka fudbala na ovim prostorima, u znak sećanja na Huga Bulija, predstavnici Jevrejske opštine Beograd  i sekcije veterana FK “Polet”, položili su venac na spomenik porodice Buli na Jevrejskom groblju u Beogradu.

3. ODIGRANA UTAKMICA

U sredu 19. maja veterani FK “Polet” i “Dorćol”odigrali prijateljsku utakmicu. Utakmica koja se završila rezultatom 6:3 u korist FK “Dorćol”, odigrana je na terenu kod kule Nebojša.

Nakon utakmice priređen je koktel u prostorijama FK Polet.


Fudbalsku igru, kao i prvu fudbalsku loptu je u Beograd, 12.05.1896. godine doneo Hugo Buli (sin predsednika jevrejske sefardske opštine i čuvenog dobrotvora, bankara i poslanika Jedidije (Edija) Bulija i Merkuše Buli), po povratku sa studija u Berlinu, gde je igrao za čuveni klub Germanija koji i do danas postoji. Po dolasku u Beograd Hugo Buli se učlanio u sportsko društvo "Soko" u okviru koga je najpre osnovao Loptačku sekciju. Prva utakmica odigrana je u blizini kule Nebojša ispod Kalemegdana, 19. maja u 15:00 časova. Igrom su rukovodili Gustav Fajfer  i Hugo Buli, pred oko pedeset gledalaca. To je zvaničan datum početka fudbalske igre u Srbiji.

Tri godine kasnije osnovano je Prvo srpsko društvo za igranje loptom. Osnivačka skupština ovog udruženja održana  je u maju 1899. godine a za predsednika kluba je tada izabran turski poslanik u Beogradu Ibrahim Fatih Beg. Prva utakmica ovog udruženja održana je 13.juna 1899. na terenu kod današnjeg Starog DIF-a, koji je Hugo Buli o svom trošku ogradio. Nažalost sutradan po utakmici građa za ogradu terena je nestala, a sam klub se krajem te godine ugasio zbog besparice. Fudbal je kasnije umnogome zaživeo u Beogradu iako se igrao uglavnom po ulicama i bez striktnih pravila. Vlasti su podržavale ovu novu igru koja se "zamislite igra samo nogama (Sic!)",  kako je izveštavala tadašnja štampa a najviše zbog toga što je mlade odvlačila od "pogubnog uticaja kafane i alkohola". Kasnije je u Beogradu je osnovan jevrejski fubalski klub Hakoah koji je pripadao jugoslovenskom Makabi Savezu.

Hugo je stradao 1941 na Sajmistu sa porodicom. 

NAZAD