XIX  MAKABIJADA IZRAEL

Delegacija sportista Jevejske zajednice iz Srbije je nastupila na Makabi igrama u Izraelu koje se održavaju od 18. do 30. jula u Jerusalimu i Tel Avivu. Više od 9.000 učesnika iz 77 država sa svih kontinenata takmičili su se na najbrojnijim igrama održanim do sada!

Makabejci iz Srbije pobrali su simpatije publike na velikom otvaranju održanom na rasprodatom Nacionalnom stadionu prilikom defilea i predstavljanja publici koje je bilo više od 40.000.

 

Od Drugog svetskog rata ovo je bila najbrojnija delegacija sa prostora bivše Jugoslavije. Čak 18 predstavnika zajednice iz Srbije, dok su Makedoniju i Bosnu predstavljala po četiri učesnika. Slovenija i Hrvatska su takođe imali svoje delegacije – u prvoj ih je bilo dve, a u drugoj jedna sportistkinja.

Ono što je privuklo pažnju je i činjenica o raznovrsnosti sportova u kojima će nastupiti predstavnici Jevrejske zajednice iz Srbije.

Delegacija iz Srbije će biti zastupljena u čak pet sportova (futsal, tenis, plivanje, atletika i šah), a u svojim redovima ima i osvajača srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Atini 2004. godine - Viktora Jelenića.

Delegaciju Srbije čine članovi iz Jevrejskih opština: Beograd, Subotica, Novi Sad i Zrenjanin.