05. MAJA 2005g   ODRŽAN »MARŠ ŽIVIH« OD AUŠVICA DO BIRKENAUA

18 hiljada ljudi iz celog sveta, preživelih logoraša i njihovih porodica uzelo je učešće ove godine na »Maršu živih«, koji se tradicionalno održava na putu između zloglasnih logora Aušvic i Birkenau u Poljskoj. 

Među učesnicima ove godine bila je i grupa od 67 Jevreja iz Srbije /Beograd, Subotica, Pančevo, Niš, Zemun,Novi Sad, Priština.../, koja je krenula u marš »putem smrti«, od kapija logora Aušvic do drugog logora Birkenau. Šofar (ovnujski rog) je 05.maja tačno u 13 h označio početak »Marša živih«. U simboličnom pohodu da bi odali poštu svim žrtvama nacističke fabrike smrti, učesnici marša prelaze razdaljinu od tri kilometra , što je inače rastojanje između Aušvica i Birkenaua, najvećeg kompleksa nacističkih logora, u kojima je ubijeno oko milion i po Jevreja.

U grupi Jevreja iz Srbije, bila je i Piroška Perinović iz Niša, preživela logorašica logora u Birkenau, koja je u to vreme bila samo tetovirani broj A –11799, imala je 16 godina i lično je doktor Mengele vršio opite nad njom. Bolna su bila njena sećanja na boravak u ovom nacističkom logoru.

Marš se ove godine poklopio sa JOM HAŠOA – Danom sećanja na šest miliona jevrejskih žrtava tokom drugog svetskog rata.

Centralnoj svečanosti održanoj u logoru Birkenau, prisustvovao je premijer Israela Arijel Šaron, premijeri Poljske i Mađarske, kao i zvaničnici 50 država. Na velikim ekranima prikazivane su fotografije ubijenih logoraša i čitana su njihova imena.

Simbolika u broju ucesnika - na hebrejskom su slova koja daju vrednost broju 18     חי  sto istovremeno znaci i hai (od hajim = zivot) - kao u onoj pesmi:  "Am Israel hai" = narod Izraela neka zivi

mz1.jpg (132797 bytes) mz6.jpg (57145 bytes) mz7.jpg (37136 bytes)

Paljenje svecica duz pruge smrti i ostavljanje tabli , IN MEMORIAM, SECANJE, PORUKE su pisane.......

 mz2.jpg (176673 bytes) mz3.jpg (132381 bytes) mz4.jpg (57424 bytes)

KADIS procitan u krematorijumu

mz5.jpg (40140 bytes) mz9.jpg (121207 bytes)
cika, preziveli logoras, koji nosi svoju sliku na grudima

 

  

 

Izvestava - Jasna Ćirić   mz8.jpg (29712 bytes)

a evo i fotografija http://www.ronibrandl.com/MOTL2005/index.html sto je napravio Roni