NOC MUZEJA

"Odličan provod u muzejima"

 

          Ovogodišnja manifestacija "Noć muzeja" pod sloganom "Odličan provod u muzejima" održana je u više od 40 evropskih zemalja. Prva "Noć muzeja" kod nas održana je aprila 2005. kada je zabeleženo 20.000 poseta na pet lokacija, dok je ove godine, kada smo postali i zvanični član istoimene evropske asocijacije, 19. maja na oko 100 lokacija širom Srbije zabeleženo ukupno 320.000 poseta, od čega je u Beogradu na 52 lokacije bilo čak oko 240.000.

         U glavnom gradu znatiželjnici su mogli videti sedam izložbi i devet postavki specijalno priređenih za ovu priliku, i to u okviru četiri tematske ture, kao i deset pratećih muzičkih programa. Prva tura je nazvana "Zanimljiva istorija" u okviru koje je najveću zainteresovanost (broj posetilaca je bio oko 21000) privukao Etnografski muzej sa izložbom o svadbenim običajima u Srbiji. "Savremena tura" ponudila je bogat program ljubiteljima moderne umetnosti koji su između ostalog mogli videti gostujuću izložbu Muzeja moderne umetnosti iz Sent Etijena, radove predstavnika dade, nadrealizma, geometrijske apstrakcije, enformela, minimalizma, novog realizma, pop arta. Treća tura "Poznavanje prirode i društva"  posetiocima je ponudila zanimljiv program u Muzeju fudbalskog kluba "Crvena zvezda", Muzeju afričke umetnosti, Pedagoškom muzeju, studenti Akademije Srpske pravoslavne crkve pokazali su kako se slikaju ikone itd. I naš  Muzej je bio uključen u ovu turu sa svojom stalnom postavkom u okviru koje je prikazan život Jevreja sa prostora cele bivše Jugoslavije, od prvih doseljavanja u vreme kasne antike, sa posebnim naglaskom na period Holokausta. Četvrata tura po redu "Dečija tura" bila je namenjena najmlađima.

         Jevrejski istorijski muzej te večeri otvorio je vrata tačno u 18h kada je stigla i prva grupa od dvadesetak posetilaca. Imali su sreće jer su bili u mogućnosti da detaljno pogledaju stalnu postavku i dobiju opširne odgovore, od Branke Džidić, arhiviste Muzeja i Barbare  Panić, istoričara umetnosti, na sva pitanja koja su ih zanimala. Već kroz pola sata JIM je bio prepun, posetioci znatiželjni, a neki čak iznenađeni saznanjem da muzej posvećen Jevrejima postoji kod nas. Probijajući se do izlaznih vrata odlazili su zadovoljni sa obećanjem da će nas ponovo posetiti.

         U 20h, u sali JOB-a koja je bila ispunjena panoima na kojima su bili izloženi dokumenti i odeća u kojoj je hor nastupao poslednjih pet godina i koja je podsećala na još jedan mali muzejski prostor, počeo je nastup hora "Braća Baruh". Kao i uvek do sada, hor je bio odličan, a mnogi razočarani što zbog gužve nisu mogli da uđu u samu salu, zvuke sefardskih i aškenaskih pesama slušali su iz hodnika zgrade.

         Za to vreme Muzej je i dalje bio prepun. Ono što posebno raduje je to da je najveće interesovanje među brojnim posetiocima koji su te noći prošli kroz JIM, a bilo ih je oko 2500, bilo kod mladih ljudi. Zanimala ih je razlika između Aškenaza i Sefarda, šta je Tora, Talmud, mezuza, gde se nalazi beogradska sinagoga, ko su od poznatih ličnosti u istoriji bili Jevreji, a najviše kako da stupe u kontakt sa našom omladinom. Stariji sugrađani su se najviše zadržavali na onom delu postavke koji je vezan za Holokaust. Podelili su sa nama svoja sećanja i strahote tog vremena, setili se svojih prijatelja Jevreja koje su izgubili i uplakani napuštali Muzej. Na momente gužva je bila prevelika da bi se sa pažnjom mogla pogledati cela postavka, iako je iza ponoći izgledalo da broj posetilaca jenjava. Međutim, to je bio samo privid, jer nakon kratkog zatišja naš muzej su u velikim grupama Beograđani obilazili sve do njegovog zatvaranja, do 02h iza ponoći.

                                                                                                                                  Barbara Panić