ŠOLET 2003

    2003 שולת 

Budimpešta, Sarajevo, Osijek, Vukovar, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Zemun, Beograd,... Novi Sad.

A, ne! Ovo nije red vožnje, ovo je ŠOLET! “Šolet 2003”, i svi prisutni, sve skoro po železničkim stanicama, ali po jevrejskim opštinama sigurno.

Po, ne znamo koji put (četvrti), na ovom belom svetu, a u Novom Sadu, napravljen je šolet.

Domaćini, novosađani, napravili su ga 1. februara, na dan kada njihov grad slavi svoj praznik. Napravili su ga puna srca, sa voljom, entuzijazmom, sa željom da svima priušte još jedno druženje.

A druženja je bilo. Od kako su nam Zrenjaninci ušli, pa sve dok svi nisu posedali i odmorili se od “duga puta”, dok se nisu osvežili i onda krenuli da prate Program.

Prvi deo Programa priređen je u Sinagogi. Stara frajla, lepotica novosadskog centra grada, ponovo je pod svoje okrilje primila poznate goste... i poznate izvođače.

Novi program folklorne grupe "Ma’ajan” i hora “Hašira” opet su oduševili posetioce. A kako je u najavi i rečeno, i priprema programa, naročito folklorne grupe, predstavljala je puno zadovoljstvo, posebno zbog druženja, koje su učesnice imale na svojim probama.

U svakom slučaju, bili su jako lepo primljeni. Imponovala je uvežbanost, volja, zaljubljenost u delatnost kojom se bave. I hor, i folklorci. Rečeno je to, kako u međusobnim komentarima, tako i javno, u par intervjua, koje je “Šolet 2003” organizovao. Mogle su se čuti izjave Predsednika Saveza Jevrejskih opština Jugoslavije, g. Ace Singera, gostiju iz svih jevrejskih opština i potpredsednika Skupštine APV, g. Mikice Mrnuštika.

Zapamtili smo Rubena, koji nam je, ozarena lica, rekao da uživa kada pravi šolet, da to radi za sve svoje prijatelje odakle bilo došli, jedan put godišnje, a voli da ih vidi tu, u Novom Sadu i da sa njima izmeni uspomene iz mladalačkih dana.

A drugi naši intervjuisani gosti su listom isticali kako je manifestacija uspela i da je druženje, kao osnovni cilj, u potpunosti pogođeno – svako sa svakim ima priliku da se sretne, porazgovara i, ako prepozna sagovornika (ta godine su prošle od Raba i Pirovca, o Rovinju i Cresu i da ne govorimo) i evocira drage uspomene – ko je kome izmakao stolicu, ko je koga gurnuo u vodu...

Ama, i ove sede, srednjegeneracijske glave su nekad bile dečje.

A danas odrasle glave iskoristile su priliku da iniciraju i druga mesta za sastanke i druženja – Zrenjanin, Sarajevo, Osijek, Vukovar, Bejahad. Svako zauzima svoj termin, težnja da se sve više srećemo sve je izraženija. Vide li se, možda, tragovi nostalgije?

Međutim, “Šolet 2003” ne čeka. Program teče dalje, jer će šolet zamalo proključati, a u međuvremenu vredi videti “Šolet 2002”, video kasetu koju je domaćin pripremio između dve manifestacije. Pojavljuju se, dakle, savremenija tehnička sredstva, pojavljuju se i klasični metodi, sve za prijatniju atmosferu, dosta uz pomoć JOINT.

I konačno – šolet. Već u prethodnim izdanjima smo ga nahvalili. U ovom izdanju ponavljamo i Rubenovu ispovest – kuvam ga iz zadovoljstva, jedanput godišnje, ali mi je još veće zadovoljstvo družiti se tom prilikom. Imamo utisak da se svi osećaju na isti način, a ukusni pasulj je samo podloga razgovorima i ćakulanju.

Potrajaće još malo. još kratko. Delić rečenice, delić koraka, koraka koji nas vodi kući, u zimsko predvečerje. Da hladno vreme zagrejemo novim uspomenama na upravo protekli, ali neprekinuti šolet. Nastavak je 2004.

Picture 028.jpg (223612 bytes)  Picture 042.jpg (208862 bytes)  Picture 049.jpg (211004 bytes)

Fedor Fišl

 

AKO STE STARIJI OD 40, A MLAĐI OD 60 godina ILI NEŠTO MALO MANJE ILI NEŠTO MALO VIŠE  -  Solet 2003:

Ostvareni PROGRAM

DAN NOVOG SADA 1. februar 2003. godine

  • 10.30 h Prijem gostiju, Klub Jevrejske opštine Novi Sad

Šef posade: Ana Frenkel
Hana Žigrai Ljilja Fišl Julija Fišl

10.45 h Otvaranje "Šoleta 2003"

Pozdrav gostima: Fedor Fišl

11 h Koncert Folklorne grupe »Ma’ajan" i hora "Hašira"

Sinagoga Novi Sad; doček gostiju: Bojan Zatezalo, Milivoj Stojanović
Najava: Lea Fišl Majstor scene: Mirko Štark
Folklorna grupa »Ma’ajan"
Koreograf: Dina Dajč Tehnički rukovodilac: Tamara Dajč
plesači: Dina Atlas, Dina Šosberger, Dragana Janković, Ana Kiš, Jelena Čobanović, Teodora Tasić, Melita Moric, Katarina Martinović, Sonja Radulović, Tamara Dajč, Dina Dajč
Hor "Hašira"
Dirigent: Božidar Crnjanski Korepetitor: Zoran Mulić, prof.
Sekretar hora: Svetlana Gusman

glasovi: sopran: Zora Vlajković Vajdle, Zdenka Oros, Jelena Višekruna, Milica Čizmić, Olivera Vanđel, Anita Zorotović Gruber, Mirela Vučenov alt:Maja Gusman, Ljiljana Vrcelj, Tamara Ivanov Mijatović, Sandra Adam, Brigita Sekulić tenor: Saša Gusman, Svetlana Gusman, Bojan Komazec, Ljubiša Vračarić, bas: Mirko Štark, Marko Vuksanović, Dragan Ćulum 

13.30 Šolet Klub Jevrejske opštine Novi Sad

Tehnologija i Glavni kuvar: Ruben Dajč
Ljubica Dajč
Kuhinja:
Opšti nadzor: Branka Vuković
Vesna Bodrič Mirjana Skandarski Julija Fišl
Emilija Obradović Ljiljana Fišl
Posluženje – šef posade: Ana Frenkel
Duško Obradović Ivica Šefer Vasa Zeković
Edita Jankov Zita Bogdanov Cica Andraši
Emilija Obradović i s v i p r i s u t n i

Nabavka hleba: Pavle Vamošer Foto dokumentacija: Ivan Hajzler
Invervjui: Hana Žigrai Muzički urednik: Mirko Adam

Generalna organizacija: Fedor Fišl

            

 

 

 A POGLEDAJ KAKO JE PRE TOGA