Prolaz između Sinagoge i Baletske škole dobio ime po Pavlu Šosbergeru

Danas je prolaz između Sinagoge i Baletske škole dobio novo ime, otkrivanjem table sa imenom Pavla Šosbergera na ovoj lokaciji.

pavle_sosberger

Tablu su svečano otkrili član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović zajedno sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Goranom Levijem. Prethodno je na sednici održanoj 9. jula ove godine Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi usvojila predlog da prolaz između Sinagoge i Baletske škole dobije naziv po Pavlu Šosbergeru, značajnom novosadskom istoričaru i nekadašnjem predsedniku Jevrejske opštine Novi Sad.

"Na ovakav način odajemo počast značajnom Novosađaninu koji je ostavio trag u istoriji i kulturi našeg grada, pre svega kao hroničar dešavanja u okviru Novosadske racije, ali i kao predsednik Jevrejske opštine koju je veoma uspešno vodio u tri mandata", izjavio je Vanja Vučenović.

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi zahvalio se Gradu i porodici Šosberger što su se na pravi način odužili čoveku koji je bio predstavnik Jevreja onda kada je to bilo najteže. "U to vreme nije se smelo reći da ste Jevrejin u Novom Sadu. On je pokrenuo obeležavanje Novosadske racije, napisao je 12 knjiga, a 13 godina je bio predsednik Jevrejske opštine. Ostale su upamćene i njegove hronike o Štrandu, izgradnji stadiona, kao i druge priče o Novom Sadu", istakao je Goran Levi.

Događaju je prisustvovao i sin Pavla Šosbergera, Josip, koji je ukazao na značaj stare novosadske jevrejske porodice, koja je u Novom Sadu od početka XVIII veka. "Aleksandar Šosberger je osnovao Pokrajinsku bolnicu, njegov otac je jedan od prvih novosadskih lekara, a moj otac kao hroničar grada i jevrejstva pokušao je da pruži svoj doprinos istoriji Novog Sada. Zahvaljujem se svima koji su omogućili da se ova inicijativa realizuje", rekao je Josip Šosberger.

Pavle Šosberger je rođen u Budimpešti, 1920. godine. Počev od 1966. godine, bio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad u tri mandata. Bavio se istorijskim radom i spisateljstvom. Napisao je 11 knjiga o Jevrejima Novog Sada i Vojvodine. Objavio je niz članaka o starom Novom Sadu. Učestvovao je u izradi Enciklopedije Novog Sada kao i mnogih TV i radio emisija, kao i dokumentarnih filmova. Sarađivao je sa mnogim institucijama i pojedincima na proučavanju Holokausta na prostorima Vojvodine. Za imenik žrtava – Jevreja u Vojvodini, 1990. godine mu je od strane Jad Vašema uručena Zlatna menora. Nosilac je tri ordena, Megile zahvalnice Saveza JOJ (1969), plakete JONS (1985), Novembarske povelje Grada Novog Sada (2001). Umro je u Novom Sadu 27. marta 2012. godine.

 

Izvor: mojnovisad.com / Fotografija: gradnovisad

 

Prolaz Pavla Šosbergera: U sećanje na čoveka koji je pokrenuo obeležavanje Novosadske racije

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović zajedno je sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Goranom Levijem otkrio tablu sa imenom Pavla Šosbergera po kojem je nazvan prolaz između Sinagoge i Baletske škole. Naime, na sednici održanoj 9. jula, Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi usvojila je predlog da prolaz između Sinagoge i Baletske škole dobije naziv po Pavlu Šosbergeru, značajnom novosadskom istoričaru i nekadašnjem predsedniku Jevrejske opštine Novi Sad.

- Veoma mi je drago što je Skupštinska komisija usvojila inicijativu porodice Šosberger i Jevrejske opštine Novi Sad da ovaj prolaz ponese ime po Pavlu Šosbergeru i što na ovakav način odajemo počast značajnom Novosađaninu koji je ostavio trag u istoriji i kulturi našeg grada, pre svega kao hroničar dešavanja u okviru Novosadske racije, ali i kao predsednik Jevrejske opštine koju je veoma uspešno vodio u tri mandata. Ovo je samo jedan od pokazatelja dobrih odnosa između Grada i Jevrejske opštine Novi Sad koji će se, uveren sam, nastaviti i razvijati i u budućnosti - izjavio je Vanja Vučenović.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi se zahvalio Gradu Novom Sadu i porodici Šosberger što su se na pravi način odužili čoveku koji je bio predstavnik Jevreja onda kada je to bilo najteže.

- U to vreme nije se smelo reći da ste Jevrejin u Novom Sadu. On je pokrenuo obeležavanje Novosadsake racije, napisao je 12 knjiga, a 13 godina je bio predsednik Jevrejske opštine. Ostale su upamćene i njegove hronike o Štrandu, izgradnji stadiona, kao i druge priče o Novom Sadu – istakao je Goran Levi.