Septembar 17, 2005

Izvestaj sa susreta u Subotici i riblje corbe na Palicu je veoma kratak:  bilo nam je fenomenalno!

suu1.jpg (138076 bytes) igrali smo, pevali smo

su4.JPG (91016 bytes) kuvali riblju corbu  P9160015.JPG (55462 bytes)

P9170020.JPG (95496 bytes)otimali se za kolace

ali smo obisli i sinagogu P9160011.JPG (48311 bytes) a videli smo i malu P9160001.JPG (79275 bytes) Sinagogu

 

Bili smo u Subotici

Dobili smo obaveštenje da se u Subotici organizuje druženje članova JO iz cele zemlje. Ivan Ujhazi je organizovao grupu iz Novog Sada, napunili smo ceo autobus. Sa mnogo optimizma krenuli smo put Subotice jer je vreme već danima bilo izvanredno. Subotičani su nas toplo dočekali a posebno članice Ženske sekcije bile su vredne i spretne. Za tili čas svako je dobio željeno piće, kafu, stolovi su bili puni još toplih pogačica, peciva. Odzvanjali su topli pozdravi, radost susreta dugogodišnjih prijatelja, poznanika. Obišli smo Sinagogu koja nas je zadivila svojom lepotom ali nas je pogodilo što je u izrazito ruiniranom i lošem stanju. Kako bi bilo lepo i od toga napraviti koncertnu dvoranu kao u Novom Sadu pa bi se mogla koristiti i za obrede.

Krenuli smo put Palića gde su se tog 17. septembra održavali Berbanski dani. Imali smo par sati za susrete, priču i šetnju. Palić se kupao u suncu, besprekoran park, cveće, zelena uzburkana voda, jedrilice. U parku štandovi za prodaju sa vinom, voćem, rukotvornima, medom. Fijakeri svečano ukrašeni, folklorne grupe u raznobojnim nošnjama koje su šetale i na po kojem proširenju odigrale par numera. Bilo je mnogo ljudi, atmosfera je bila vesela.

U pola 2 svi smo se našli na ručku u restoranu «Fontana». Na pitanje upućeno predsedniku JO Suboticu Robertu Sabadošu kako su došli na ideju za ovo druženje on je odgovorio da je ideja nastala na poslednjoj Makabijadi u Zrenjaninu a da je Ženska sekcija već neko vreme želela da pozove u goste domaćine na čija su druženja odlazili, na Šolet u Novi Sad, na Lag baomer u Beograd i Makabijada u Zrenjaninu. Susret je zamišljen kao druženje Jevreja, ideja je u potpunosti ostvarena jer su došli ljudi iz svih opština pa i iz Bačkog Petrovca, Bečeja, Segedina. Bilo nas je preko 300. Organizatori su bili Halas Laslo, Nikola Novkov, Bencer je učestvovao u pravljenju gulaša. Predsednik subotičke JO je želeo da se zahvali svima na odzivu i izrazio je nadu da će susret postati tradicionalan. Posle ručka usledio je najlepši deo. Ukusni i mnogobrojni kolači Ženske sekcije Subotice i grupa iz Kikinde koja je svirala i pevala, mnogi su i plesali. Program su nastavili članovi Pozorišta «Kralj David» iz Beograda sa nekoliko skečeva i pesama.

Krenuli smo na razne strane zadovoljni sa željom da bude još takvih druženja. Susret je iskorišćen i za neke zvanične sastanke. Još jednom puno hvala Subotičanima a posebno njihovoj Ženskoj sekciji.

Ljiljana Lepuša