Hteo bih da te informisem o nekoliko stvari koje se desavaju nezavisno jedna od druge, ali su svakako od interesa za posetioce ovog sajta.

 

  • Edicija "Mi Smo Preziveli" je dozivela izdanje druge knjige I promocija je odrzana u prostorijama Jevrejskog Istorijskog Muzeja u Beogradu 24og Septembra. Za detalje I eventualni marketing knjige, molim te kontaktiraj Jevrejski Istorijski Muzej.

 

  • U Zenevi je ozivljen kosarkaski tim Kluba Makabi Zeneva! Pre petnaestak godina taj je tim osvojio sampionat Svajcarske. Nase ambicije su u ovom trenutku daleko skromnije I tek pocinjemo sa celom pricom I uz mnogo teskoca. U timu smo nas dvojica (najstarijih) Ivo Jelinek - rodom iz Zagreba (Hrvatska publika jos uvek moze pratiti kolumne njegove majke Zuzi u hrvatskim casopisima) I moja malenkost.

Mozes nas prepoznati na fotografiji (Ivo je 13, a ja sam sa plavim brojem 5). Prvi mec smo izgubili, drugi vec pobedili. Pocelo je pocelo!

  • U Zenevi se vec duze vreme okuplja grupa entuzijasta Jevreja poreklom iz bivse-bivse Juge koja je na zadnjem sastanku odlucila da krene u formiranje necega sto bi se uslovno zvalo " Kulturno Udruzenje Prijatelja Jevreja iz ex-Jugoslavije ". Ne u smislu da smo mi kulturni (nezgodno je prevesti na nas jezik) vec da bi se udruzenje bavilo aktivnostima vezanim za ocuvanje kulturnih tradicija Jevreja iz bise nam domovine I medju Jevrejima. No nikako limitirano samo na taj aspect I na imenovanu populaciju.

Obzirom da je cela ideja jos u povoju ne bih isao u detalje I razradu polja u kome ce se nasa aktivnost odvijati, vec bih radije da iniciram sa tvoje strane neki komentar. Nasa je zelja da budemo od koristi I ocuvamo sve ono lepo sto nam je neka koegzistencija na Balkanu omogucila da razvijemo, a sto je ugrozeno zadnjedecenijskim dogadjanjima.

Svesni da nismo jedini sa takvim usmerenjem I prepoznajuci na sajtu slicnu energiju I pravac razmisljanja I delovanja, ovim putem bi zeleli da uspostavimo prvi kontakt, a sve u cilju nedupliranja I kordiniranja napora.

Bravo za sajt jos jednom & sve najbolje,

Isa Alkalay