42 KNJIZEVNI KONKURS SAVEZA JEVREJSKIH OPSTINA JUGOSLAVIJE

 

"TIRCINA SLIKOVNICA" autora Ruzice Galac-Popovic

Prilikom dodele prve nagrade, magistar istorije knjizevnosti i predsednik zirija Simha Kabiljo, izgovorila je sledece: (transkript sa video zapisa)

"...Mozemo da kazemo, da Holokaust, pet decenija, i vise od pet decenija posle II svetskog rata, postaje glavna kolektivna drama Jevreja u dijaspori i kod kuce i da su okolnosti radjanja nove jevrejske drzave iz pepela nacistickih krematorijuma i dusegupki ostavile neizbrisiv trag, neizbrisiv pecat i na nacionalnoj jevrejskoj psihologiji, na pripadnost javnom zivotu, na obrazovanje, na stvaralastvo, i posebno na knjizevnost.

Bio je to tako snazan i ogroman udar na sustinu jevrejskog bica, da je Holokaust i dan danas, veoma cesto, tema radova koje mi dobijamo i veoma mnogo onih drugih koji uopste nisu nagradjeni.

Kada je rec o memoarima... primetili smo jednu drugu stvar... Memoare pocinju da pisu ljudi kada predju odredjene godine aktivnog zivota tokom kog su se bavili svojim poslovima i nekim svojim profesijama, i odmah posle toga dobijaju potrebu, da na izmaku svog zivota, ili u srednjem dobu, svojoj deci a cesto i svojim unucima ostave svoja secanja sa osnovnom porukom: da se ne zaboravi.

I druga opsta napomena je to da smo primetili da se memoari sve cesce pisu od 1991. godine. kao da je taj uzasni, novi dogadjaj, na ovim ratnim prostorima, i da se vrlo cesto i daju takve direktne napomene, da je ta 1991 podsetila na 1941, na ponovnu nesigurnost, na ratna zbivanja na razaranja na ponovne nacionalne sukobe i ratove, i opet se ponovo javlja potreba tim ljudima, da ono sto su potisnuli, ponekad i vrlo svesno, ispuste napolje.

U cestim napomenama u ovim radovima se pojavljuje upravo to da je ta potreba postala izrazena od '91 godine kada se smatralo da je ozivljeno sve ono sto se desavalo '941. godine.

Sa ove dve opste napomene, ja bih u stvari kazala jos nekoliko reci o ovome radu "Tircina slikovnica", autora Ruzice Galac - Popovic.

To su prakticno memoari, nase autorke, u kojima se ozivljava sudbina njene majke, Gertrude Ser, zvane Tirca i na taj nacin oslikava ne samo njena, izuzetno interesantna sudbina, jer je ona imala 17 godina kada je poceo Drugi svetski rat. Prosla je kroz zatvore, prosla je kroz radne logore, ceo rat je posle toga provela u bezaniji i to je jedna sudbina koju je... cesto... majka skrivala od svoje cerke, pa zato imamo jednu neobicno interesantnu strukturu ovih usponena. To nisu neke uspomene koje se hronoloski prepisuju. To su samo kockice secanja. U odredjenim trenutcima majka je pricala svojoj kcerki, dakle konkretno autorki Ruzici Galac pa su te kockice, koje su se dugo cuvale jer se krilo, jer se negde svesno ili podsvesno krilo jevrejstvo, ne govori te svoje price nego je struktura takva da, od tih kockica steceno, koje je cesto hvatala devojka, ili cerka, koja se rodila posle rata, u stvari na neki nacin prihvatala da slusa male iskaze, kada je majka zelela da prica, a to je onda kada bi se dohvatila jednog interesantnog kucnog posla, peglanja. Na taj nacin ona je i prozvala to - peglerske price. A potom kada je sa tako malo podataka koje je znala, ona je u stvari, autor mislim na Ruzicu Galac Popovic radila (kasalj u publici)... beskrajno interesantno - dopricanke. Tako je nastala... (kasalj) potpuno zatvoreno u jednu literarnu strukturu... modernu strukturu, kao sto su neke price Trap, Zovem se Marija, Licidersko srce, Bat micva, dakle iz detalja to je kompletno mozaicka struktura i onda na kraju, kada procitamo celu tu, ceo taj memoarski zapis uz onih desetak ili cak petnaest fotografija koje su prilozene i koje objasnjavaju celu porodicu Ser i ... znaci i baku i dedu i sve ostale clanove te porodice mi dobijamo, tek na kraju, uvid u jednu beskrajno interesantnu izvrsno napisanu... napisane memoare koje moramo pazljivo da citamo, da bismo dobili jednu veoma zanimiljivu storiju i pricu, ne samo o Gertrudi Ser, zvanoj Tirca nego i o celoj porodici Ser.

Htela bih posebno da naglasim da je ovo jedan tekst koji je ne samo literarno vrlo vredan, nego i uzbudljiv i da on izrazito emotivno... svaki taj delic koji je napisan... da on budi posebne emocije, kompletno.

Kompletan dozivljaj dobijate tek na kraju kada sve te detalje, mozaicke, sklopite u celinu.