EFRAIM ZUROF

konferencija za stampu u beogradskom medija centru 29. avgusta 2019

klikni da povecas fotografiju

Dana 29. avgusta u 13:00 časova direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof održao je konferenciju za štampu u Press Centru UNS-a.

Tom prilikom je govorio o razgovorima sa predsednikom Vucicem istog dana o tri teme koje su dodirnuli:

Staro sajmiste

O dešavanjima u našoj zajednici

Jasenovac

Na sledećem linku možete pogledati snimak sa konferencije:

https://www.youtube.com/watch?v=WHZrluqjT6c&t=4s

1.

Zurof je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o memorijalnom centru "Staro sajmište" i da je dobio uveravanja da će se on na tome angažovati.

Nacrt zakona kojim bi trebalo da bude regulisano formiranje Memorijalnog centra posvećenog stratištu Jevreja tokom Drugog svetskog rata je uglavnom završen i trebalo bi da se pred poslanicima u parlamentu nađe u novembru, kazao je g. Zurof. "Srećan sam da mogu da kažem da se konačno nazire rešenje".

Na pitanje da li ce Holokaust (jevrejski) muzej biti samostalna jedinica u Centru, potvrdno je odgovorio.

2.

Jevrejska zajednica širom sveta uzrujana je i potresena zbog dešavanja u Jevrejskoj opštini Beograd, ali očekuje da nesuglasice uskoro budu rešene uz posredovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Zurof.

On je podsetio da su ispred Ministarstva pravde organizovani protesti zbog toga što još nisu priznati izbori u Jevrejskoj opštini Beograd (JOB), uz zahtev da novoizabrani predsednik Aleksandar Jinker bude upisan umesto prethodnog predsednika Danila Medića.

Zurof je istakao da je od Vučića zatražio da se angažuje u rešavanu tog spora i da se sastane sa čelnicima jevrejske zajednice, rabinom Asielom i R. Sabadošem.

Prema oceni Zurofa, jevrejsku zajednicu ugrožavaju "goim" neki koji nisu Jevreji, nemaju veze sa jevrejskim narodom i nemaju prava da budu u toj zajednici.
"Njihovi porivi su novac i moć", smatra Zurof i dodaje da ukoliko Ministarstvo pravde prihvati rezultate izbora, više neće biti razloga za proteste.

Na pitanje da li je AV bio iznenadjen saznanjem o ovom problemu, Zurof je istakao da ne poznaje Vucica i ne ume da oceni da li je njega to iznenadilo, ali je naveo da su AV i njegovi saradnici na srpskom jeziku to komentarisali, sto on nije razumeo.

3.

U razgovoru sa Vučićem jedna od tema bila je i Jasenovac i nedavne publikacije koje, prema navodima Zurofa, "povecavaju" broj žrtva, koje nisu tačne.

Zurof je kao primer naveo da je cifra od od 700.000 žrtava preuveličana, dok je cifra od 50.000 žrtava Jasenovca, koja se pominje u hrvatskoj javnosti, znatno umanjena.

On smatra da, dok ne bude formirana respektabilna komisija, koju će činiti međunarodni stručnjaci, nikada nećemo tacno znati broj žrtava u Jasenovcu. "Naša procena je preko 100.000 žrtava", kazao je Zurof i dodao da žrtve ne treba koristiti u političke svrhe.


Pogledajte izjave za medije koje je dao Efraim Zuroff, direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima:

RTS: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3642214/zurof-zakon-o-starom-sajmistu-pred-poslanicima-u-novembru.html

Radio Slobodna Evropa: https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-efraim-zurof/30136744.html

N1 (eng): http://rs.n1info.com/English/NEWS/a521602/Zuroff-Serbian-president-to-help-resolve-dispute-in-Jewish-community.html

Defending History: http://defendinghistory.com/efraim-zuroff-interviewed-in-belgrade-serbia-by-aleksandar-roknic/62142

Bloomberg: https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-08-29/serbia-vows-to-block-plan-to-turn-nazi-death-camp-sites-to-shops

N1: http://rs.n1info.com/Vesti/a521458/Vucic-i-Zurof-razgovarali-o-Memorijalnon-centru-Staro-Sajmiste.html

Kurir: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3311889/efraim-zurof-osnivanje-memorijalnog-kompleksa-staro-sajmiste-se-blizi-realizaciji-umanjivanje-broja-stradalih-uvreda-za-zrtve

NSPM: http://www.nspm.rs/hronika/efraim-zurof-desavanja-u-jevrejskoj-opstini-beograd-su-sramota-koja-tesko-pada-jevrejskoj-zajednici-sirom-sveta-ocekujem-da-nesuglasice-uskoro-budu-resene-uz-posredovanje-aleksandra-vucica.html?alphabet=l

Blic: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/zurof-zakon-o-starom-sajmistu-u-novembru-u-parlamentu/xk51rbb?utm_source=blic_kat_vesti_ekonomija_sidebar&utm_medium=sidebar_drustvo

Večernje Novosti: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:815052-Vucic-zahvalio-Zurofu-na-podrsci-srpskom-narodu

https://www.glasamerike.net/a/zurof-vlasti-u-srbiji-da-prihvate-rukovodstvo-jevrejske-zajednice/5062951.html

http://rs.n1info.com/Vesti/a521802/Efraim-Zurof-Ako-se-primeni-zakon-na-Topovskim-supama-nece-biti-soping-centara.html

https://www.klipingmap.com/v3.0/media/pdf?filePath=2019/08/31/d2dd75cf-d42f-45c7-be73-f5dbd30f68c5&language=sr&topicGroupId=7abd79f4-8469-3cfb-8e9e-5af29737d42c&showHighlights=true&purpose=2&summaryType=auto_generated


 

   nazad na Home page