Pismo Igora Ginzberga clana JO Beograd, koje je prosledila JOB svom clanstvu detaljno analiziramo (crvenom bojom) :

Image result for igor ginzberg

Poštovani članovi jevrejske zajednice Srbije,

Kao novoizabrani predsednik SJOS, na VANREDNOJ IZBORNOJ SKUPŠTINI SAVEZA, održanoj 1. jula 2018. godine, želim da vas obavestim o nekim činjenicama bitnim za razumevanje čitave situacije u kojoj se našla naša zajednica posle ovih izbora. (Pojam Vanredne izborne skupstine ne postoji u Statutu SJOS, a takodje bilo kakav skup koji nema kvorum ne moze biti legitiman, tako da to nije bila legalna Skupstina, pa ni njegov izbor nije legitiman. I.Ginzberg je podneo zahtev za upis u Registar crkava i verskih zajednica i Ministarstvo pravde je donelo resenje da se ovaj postupak prekida.)

1.    Razlozi za održavanje vanredne izborne skupštine su nezadovoljstvo 4 jevrejske opštine stanjem u zajednci. U skladu sa tim, tri JO su zahtevale održavanje vanredne izborne skupštine. U pripremi za vanrednu izbornu skupštinu, tri člana JOB su istakla svoju kandidaturu (dr Ruben Fuks, Svetlana Đurić i Igor Ginzberg). Veće JO Beograd je prepustilo prijavljenim kandidatima da se, u skladu sa demokratskim principima, dogovore ko bi od njih bio najbolji kandidat za novog predsednika Saveza. Izbor je pao na mene i Veće JOB je jednoglasno prihvatilo moju kandidaturu. (ovo je jedino ispravno)

 

2.    Moj izričit uslov za kandidaturu je bio održavanje vanredne izborne skupštine Saveza u skladu sa postojećim statutom. Drugi uslov je bio da Veće JOB prihvati moj program rada Saveza u naredne 4 godine. Veće JOBa je konsultovalo više pravnika u vezi tumačenja Statuta i svi su bezuslovno potvrdili da je održavanje vanredne izborne skupštine legalno i u skladu sa Statutom. Pošto je Veće JOB prihvatilo moj program, u kome, kao prioritetni zadatak navodim očuvanje jedinstva zajednice, ja sam potvrdio svoju kandidaturu. Poziv za učešće bio je prosleđen svim jevrejskih opštinama i aktivistima. Svoje kandidature za predsednika i ostale izborne funkcije mogli su da podnesu svi zainteresovani članovi jevrejske zajednice u Srbiji. Pored mene, za predsednika Saveza, bio je prijavljen još jedan kandidat, iz JO Zemuna.

 

3.    Kao što je poznato, na izbornoj Skupštini jednoglasno sam izabran za predsednika Saveza. Za moj izbor je glasalo svih 18 prisutnih delegata na Skupštini, što je preko 50 % ukupnog broja delagata svih jevrejskih opština. Šest opština i rabin bojkotovali su izbore tako da Izbornoj skupštini nije prisustvovalo preostalih 17 delegata. (Zasto je ovde precutano da je Skupstina Saveza JOS u prisustvu 6 jevrejskih opstina , istovremeno odrzana na trecem spratu Kralja Petra 71a, a da JO Beograd, JO Pristina, JO Kikinda i JO Zemun nisu hteli ni da prisustvuju. Stajali su pred vratima, nisu zeleli da udju na zvanicnu Skupstinu, te su onda odrzali svoj skup na drugom spratu. Kako je ovo izgledalo moze se videti na video klipu koji je snimio N.Fogel i postavio na sajt JO Zemun - mozete ga pogledati na ovom LINKU.  Da li je bojkotovanje to sto 36 delegata odrzava Skupstinu u sali ne trecem spratu , a njih 18 se seli na drugi sprat? Ovde neko ne zna da racuna sta je 50%. Svako moze da procita Statut Saveza i videce da su delegati takodje i clanovi Izvrsnog odbora! Neznanje ne oslobadja od odgovornosti.)

 

4.    Zbog činjenice da još uvek nisam upisan u registar crkava i verskih zajednica kao novi predsednik, ja se u javnosti i medijima predstavljam kao novoizabrani predsednik čija je registracija u toku. Neki mediji su to tako i preneli, a neki nisu, jer to verovatno nisu smatrali bitnim. Prema tome, zlonamerne su insinuacije od nekih rukovodilaca Saveza da se LAŽNO predstavljam. (Ako je neko izabran bez kvoruma, ne moze da se predstavlja ni kao novoizabrani predsednik Saveza jer on to nije. Registracija nije u toku vec je od Ministarstava pravde obustavljena)

5.    U svojim izjavama nisam nikada nikoga apostrofirao u negativnom kontekstu, osim poštovanog rabina Isaka Asiela, koji nije smeo da se svrsta ni na čiju stranu. Naravno da rabin ima pravo kao i svi drugi na svoje mišljenje, ali jedno je pravo na mišljenje a drugo je pravo na delovanje. Svojim negativnim delovanjem rabin je prekršio ugovor o radu koji je sa njim sklopio Savez, a koji mu izričito daje ovlašćenja vezana samo za verska pitanja. (Ovde je veoma diskutabilno pitanje da li je delovanje Rabina negativno kao sto se zeli prikazati ili sasvim pravovaljano u cilju zastite jedinstva zajednice u ovom odsudnom trenutku kad se ilegalnim radnjama narusava Savez)

 

6.    Mislim da je sasvim jasno da je jevrejska zajednica pred raspadom, duboko podeljena na dve grupe i da nesporazumi imaju malo veze sa jevrejstvom. Odsustvo želje rukovodstva Saveza da se nesporazumi reše, demokratski, novim izborima, kao i iznošenjem „prljavog veša“ u javnost, nanelo je neprocenjivu štetu našoj zajednici. Rukovodstvo Saveza, kao krovne organizacije jevrejske zajednice ne može da bude abolirano od odgovornosti za takvo stanje. Njihovo insistiranje na neregularnosti vanredne izborne skupštine  (zaboravljajući pri tome na flargrantnu neregularnost izbora Roberta Sabadoša za predsednika Saveza), pokazuje da im nije stalo da sačuvaju jedinstvo već isključivo da zadrže svoje pozicije. Ne vidim kakav je problem da se ovog trenutka, rukovodstvo koje snosi najveću odgovornost za žalosno stanje u zajednici, povuče, daju ostavke i zakažu nove izbore na svim nivoima. Zar to nije demokratski čin? Nije kasno da se izbegnu dalji sukobi, podele i neminovno cepanje zajednice. Taj pricip važi i za rukovodstvo na čijem čelu se nalazim ja, a koje je izabrano 1. jula. (Nasa zajednica nije pred raspadom, funkcionise i da nema trenutne uprave JOB i JOZ i samoprozvanih predsednika i clanova Izvrsnog i Nadzornog odbora sve bi bilo dobro. Da su pomenuti prisustvovali Skupstini na trecem spratu ovo bi bio valjan komentar, tada bi sa kvorumom i pred celom zajednicom izglasali novog predsednika - pitamo se zasto to nisu uradili?)

7.    Na kraju, smatram da moje dugogodišnje učešće u aktivnostima jevrejske organizacije u zemlji i inostranstvu, i druge osobine, a pre svega želja da se očuva jedinstvo naše zajednice, opravdavaju moje dosadašnje delovanje kao izabranog predsednika Saveza. Pri tome želim da naglasim da NE PRIPADAM ni jednoj od tzv.“struja“, što se često navodi kao krunski dokaz moje „negativne“ uloge u aktuelnim dešavanjima. U prvoj rečenici mog programa zapisano je, ponavljam, da je moj prioritet očuvanje jedinstva naše male zajednice. S obzirom da je ono danas ozbiljno narušeno, smatram da svi nesporazumi mogu da se reše ako postoji dobra volja. Tu pre svega mislim na pokretanje direktnih razgovora suprotstavljenih strana, bez ostraščenih polemika, pogotovu u medijima. (I. Ginzberg nikako da shvati da nije legitimno izabran i da ne moze da se pravi da NE PRIPADA ni jednoj struj, jer se svrstao na stranu 4 opstine koje su odrzale "Vanrednu izbornu skupstinu" , a sto se tice ucesca u aktivnostima, da li je nekada bio clan Veca neke opstine ili volontirao u nekoj instituciji, odboru, komisiji nase zajednice?)

U nadi da će naša zajednica očuvati jedinstvo  (hoce sigurno kad uklonimo kukolj iz zita)

SHALOM

Igor Ginzberg

Pismo analizirala redakacija Makabijade