Poštovani članovi JOB,

 

InfoJOB nam ponovo šalje e-mailove sa informacijama o sukobu sa Savezom, pita gde su 950,000 evra, a nikako ne pominje da taj Savez čini i sama JO Beograd.

 

Zar oni ne shvataju da nije Savez institucija sama za sebe. Savez ima svoje zaposlene, ali sva odlučivanja su od strane predstavnika 10 opština Srbije.  JOB je jedna od tih opština koja učestvuje u radu Izvršnog odbora i Skupštine – institucija koje donose odluke.

 

“Sukob sa Savezom” u stvari znači da predstavnici JOB ne podržavaju većinske odluke drugih  opština u Srbiji. Pa kako to da je mišljenje predstavnika  beogradskih Jevreja različito od mišljenja predstavnika ostalih Jevrejskih opština u Srbiji. Vrlo jednostavno – pohlepni ljudi nikad nisu zadovoljni količinom novca koji dobijaju! Hoće još! A ne pominju da JOB zarađuje oko 30,000 eura mesečno od izdavanja nekretnina povraćenih restitucijom. Hvale se da će biti još... Nažalost, velika većina beogradskih Jevreja je stradala. Za sobom je ostavila imovinu koju sada pokušavamo da povratimo i koja je mnogo veća od imovine stradalih Jevreja malih opština.

 

Gde je tu jevrejski duh koji nas uči da delimo i pomažemo jedni druge? Gde su bili članovi bivse Uprave JOB poslednjih 20 godina kada je ta Zajednica (čitaj Savez) odlučivala da pomogne JOB sa pozajmicama koje nisu vraćane, jer smo uvek u JOB imali veće troškove nego primanja? Sad imamo velika primanja, ali nam nije dosta? I necemo da delimo.

 

Vama žele da predstave kako 2599 članova JOB nema dovoljno glasova u zajedničkim telima Saveza. Koja su to demokratska pravila gde jedna opština, bila ona i najmnogoljudnija, može prostom većinom da odlučuje za svih 10? A to je upravo šta je bivsa Uprava JOB želela. Pišu o “sprečavanju majorizacije”, a prvi su gde 4 osobe (Izvršni odbor JOB) odlučuje za 2599 članova? Potpisuju ugovore bez odluka Veca? Da li većina od 2599 članova JOB podržava njihove bahate odluke. Pokazalo je 233 clanova da je protivno takvom stavu. Da li ikada više od 100-200 članova te mnogoljudne opštine učestvovalo u procesu odlučivanja JOB na skupštinama? Ako nas ima toliko, zašto je kvorum na Skupštini JOB tako mali, svega 50 od 2599? U mnogo manjim opstinama ima vise aktivnih clanova nego u JOB. Naravno, 1000 novih clanova je doslo po svoje medicinsko osiguranje i deciji dodatak. Mnogima od njih treba organizovati predavanja da cuju sta je Hanuka, sta Jom Kipur...a da ne govorimo o 12 plemena i ostalom iz nase istorije i tradicije. Neki dolaze i sa lancicem oko vrata na kome visi krst?

 

A onda sukob! Bivsa uprava JOB nikako neće da vam kaze da se oglušila o odluku IO Saveza kako da se dele novčana sredstva, te u svom pismu Savezu od 27. marta 2018. piše da smatra da su te odluke nelegalne i neće da ih prihvati. Pismo su potpisali svi članovi bivse IO JOB, ali ne kažu da li je Veće donelo tu odluku – nego samo "JOB smatra". Verovatno rezonuju: “Nećemo da se igramo ako nije po našim uslovima”! Jel to stvarni razlog sukoba?

 

Lepo su napisali : “Način sprovođenja ovoga (podele novca) stvar je dogovora svih opština”, ali kad je trebalo da se DOGOVARA sa ostalim opštinama (čak i oko smene rukovodstva Saveza) nisu hteli da prisustvuju Skupštini Saveza, nego su odlučili da održe svoj skup na drugom spratu pa ga nazovu Skupština.

 

Pitate se zašto? Jednostavno, izračunali su da nemaju većinu za Skupštinu Saveza pa “nisu hteli da se igraju”. Da li nam to govori da su opet hteli majorizaciju, ali da se to ne zove tako? Treba se dogovarati i razgovarati, ali ne na ovakav bahati način. Uvek može da se nađe kompromis, međutim izgleda su određeni međuljudski odnosi prepreka bilo kakvom dogovoru.

 

Jako sam ponosan na 233 Jevreja iz JOB koji imaju još uvek jevrejski duh zajedništva, koji su dosli na Vanrednu skupštinu 2. decembra i “uneli svetlost” u nasu mracnu zajednicu. Nazalost, postavljanjem privatnog obezbedjenja ispred zgrade sinagoge bilo nam je onemoguceno da kasnije uvece zapalimo prvu svecicu na Hanukiji! Hanuka je simbol koji nas podstice da se borimo da menjamo stvari iz korena! Hag Sameah

 

dr ing Raka Levi