Prilazemo vrlo cudan dopis JO Zemun i opoziv gospodina Sabaga iz Joint Distribution Committee (JDC) u vezi poziva na konferenciju:

 

 

Jevrejska opština Zemun obaveštava sve jevrejske opštine iz Srbije i jevrejske zajednice sa prostora ex YU da će konferencija

ZGRABI BUDUĆNOST,

umesto 7, 8. i 9. septembra 2018. godine, biti održana 5, 6. i 7. oktobra 2018. (petak, subota i nedelja).

Glavni razlog za odlaganje je taj što je u nedelju, 9. septembra Erev Roš Hašana, ali i najnoviji događaji u Jevrejskoj zajednici u Srbiji.

Nažalost, moramo da konstatujemo da u ovom trenutku Savez jevrejskih opština Srbije više ne postoji. To je još jedan od razloga da se sve suprotstavljene strane okupe u Zemunu u pokušaju da se na dostojanstven način razreši današnja situacija.

 

U tom smislu glavne teme konferencije će biti sledeće:

 

  1. Razlozi za raspad Saveza i uloga rabina Isaka Asiela u razbijanju jevrejske zajednice u Srbiji.
  2. Koji model model podele sredstva, koja su predviđena po osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, će jevrejske opštine u Srbiji predložiti Republici Srbiji.
  3. Kako dalje ako Republika Srbija obustavi isplatu sredstava predviđenih po Zakonu.
  4. Kako podeliti imovinu stečenu tokom poslednjih 70 godina.
  5. Sudbina Jevrejskog istorijskog muzeja.
  6. Iskustva jevrejskih zajednica sa prostora bivše Jugoslavije o međusobnim razgraničenjima, sa posebnim akcentom na iskustva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Za učesnike konferencije iz Srbije rezervisan je smeštaj u hotelu Zlatnik (****) za 6. Oktobar 2018.

Za učesnike sa prostora bivše Jugoslavije (Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) sobe su rezervisane za 5. i 6. oktobar 2018. Sobe su dvokrevetne.

Sve troškove pokriva organizator, osim putnih troškova delegata (u zavisnosti od prikupljenih sredstava postoji mogućnost da se i deo putnih troškova pokrije).

Svaka od jevrejskih zajednica delegira po dva učesnika. Ukupan broj učesnika je 38.

Specijalnu pozivnicu će dobiti rabin Isak Asiel, kako bi imao priliku da objasni svoje delovanje van verskih obaveza koje ima po ugovoru o radu koji je sa njim sklopio Savez.

Кonferencija je zamišljena tako da u prvom danu rada učesnici podnesu referate dok je sledeći dan predviđen za diskusije.

Poželjno je da svaki učesnik pripremi pisani prilog koji će posle konferencije biti objavljen.

Napominjemo da smo podršku za održavanje konferencije dobili od JDC* i Gradske opštine Zemun.

Za sva dodatna pitanja pišite na mejl jozemun@sbb.rs ili zovite Nenada na mob.tel. +381 63 8132171

 

U ime organizacionog tima

Predsednik Jevrejske opštine Zemun

Nenad Fogel

 

*Radi sprečavanja lažnog informisanja pogledajte dopis JDC-ja povodom navedene informacije o podršci JDC-ja Konferenciji. Stoga vam prosledjujemo pismo i doslovni prevod Israela Sabaga, JDC Direktora za bivsu Jugoslaviju, kao reakciju na sazivanje ovakve vrste skupa.

 

Prevod (pocetak citata)

Dragi gospodine Fogel,

Dobio sam poziv za konferenciju: "Zgrabi buducnost" (u prilogu), koja ce biti odrzana u oktobru i bio sam iznenadjen kada sam pročitao da su teme i ciljevi ove konferencije različiti od onih koje ste naveli u vašem inicijalnom zahtevu.
Moram reći da  ovaj poziv ima sasvim drugačiji ton i pravac. Namenjeni iznos je trebalo da finansijski podrži  saradnju i istinski, produktivan dijalog. Novac koji daje JDC  podržava samo one  inicijative koje Jevreje još više  približavaju njihovoj zajednici.
JDC će prebaciti prethodno dogovoren iznos za neki program jedino ukoliko program ostane veran opisu datom u zahtevu. To nije slučaj sa ovom konferencijom. Stoga je, nažalost, mi  ne možemo finansijski podržati. Ljubazno vas molimo da iz svih materijala sklonite naš  logo i bilo kakvo pominjanje JDC-a.

Iskreno,

Izrael Sabag
JDC Direktor za bivšu Jugoslaviju

Prevod (kraj citata)

a ispod je original:

 

Subject:

Grab the Future conference

Date:

Wed, 15 Aug 2018 08:36:41 +0000

From:

Israel Sharli Sabag

To:

Nenad Fogel <nfogel@vektor.net>

CC:

Robert Sabados , SAVEZ itd....

 

Dear Mr. Fogel,

I happened to receive the attached invitation to the "Grab the Future" conference that will be taking place in October and I was surprised to read about some very different goals and topics than what you sent in your initial application.

I have to say, the invitation has quite a different tone and direction. The amount was meant to fund cooperation and real, productive dialogue. JDC money will only support initiatives that are bringing Jews closer to their community.

JDC will only transfer the previously-discussed amount for a program that abides by the description sent in the application. The conference does not, so unfortunately, we cannot stand behind it financially. We are asking you kindly to take out from all the materials any logo or mention of JDC.

Sincerely,

Israel Sabag

JDC Director for Former Yugoslavia