List "DANAS", 19.12.2003.

Delegacija Saveza jevrejskih opština juče posetila Jevrejsko groblje u Nišu

Groblje pretvoriti u memorijalni kompleks

 

Niš - Vodili smo sa predsednikom gradske vlade Toplicom Đorđevićem konstruktivan razgovor i formiraćemo zajedničku komisiju za pripremu projekta trajnog rešenja za Jevrejsko groblje u Nišu. O daljoj sudbini tog groblja od danas će brinuti 13 miliona Javreja širom sveta, izjavio je Davor Salom, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština SCG, nakon što je zajedno sa predstavnicima Skupštine grada posetio Jevrejsko groblje u Nišu.

Salom je još kazao da je u Nišu pred Drugi svetski rat bilo oko 300 Jevreja, te da danas Jevrejska opština u tom gradu broji oko 40, dok ih je po poslednjem popisu samo 16. Dodao je da je Savez jevrejskih opština juče predložio gradskim vlastima u Nišu dva moguća rešenja za sanaciju zapuštenog, porušenog i otpadom pokrivenog groblja. Prvo rešenje predviđa da se groblje sanira i ogradi na sadašnjoj lokaciji, te na taj način postane memorijalni kompleks, a da se Romi iz obližnjeg divljeg romskog naselja, koji su uzurpirali deo groblja, rasele. Po drugom rešenju, koje Salom ocenjuje kao "teže i bolnije", spomen obeležja na Jevrejskom groblju trebalo bi premestiti na drugu lokaciju, uz eshumaciju posmrtnih ostataka i njihovo "preseljenje" u zajedničku grobnicu.

Prema Salomovim rečima, obostrano je zaključeno da bi logičnije bilo realizovati prvi predlog, s tim da bi realizaciju tog projekta finansirao grad Niš. Do pripreme zvaničnog projekta, grad je preuzeo obavezu da očisti i ogradi groblje već u prvim mesecima naredne godine, uz precizno evidentiranje svih zatečenih spomen obeležja i grobova. Predsednik niške Jevrejske opštine Jasmina Ćirić, koja je takođe učestvovala u obilasku groblja, dodala je da već početkom naredne godine očekuje formiranje zajedničke komisije za pripremu kompletnog projekta sanacije groblja.

- Šokirani smo i potreseni stanjem u kojem se nekoliko vekova staro Jevrejsko grobqe u Nišu danas nalazi. Veoma smo postiđeni i molimo sve pripadnike Jevrejske zajednice SCG i sveta da nam oproste i prime naše izvinjenje - rekao je nakon obilaska groblja predsednik gradske vlade Niša Toplica Đorđević. 

Z. Miladinović

 

Groblje su posetili iz SJO  Darko Salom, sekretar i Arh.Sasa Necak. (prim.webm.)

Ministarstvo vera osudilo skrnavljenje jevrejskog groblja u Nišu

Beograd, 18. decembar 2003. godine - 

Ministarstvo vera u Vladi Republike Srbije osudilo je skrnavljenje jevrejskog groblja u Nišu i pozvalo nadležne pravosudne organe i komunalne službe Niša da odmah pristupe efikasnom rešavanju ovog zlocina, imajuci u vidu cinjenicu da se slicni dogadaji vec duže vreme dešavaju na ovom mestu.

"Smatramo da je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore da pomogne preseljenje i smeštaj naseljenih Roma sa teritorije jevrejskog groblja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vera aktivno je ukljuceno u rešavanje ovog problema u saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije i Crne Gore, a Jevrejska zajednica uputila je predlog rešenja nadležnim službama Gradske vlade u Nišu, istice se u saopštenju i dodaje da se Ministarstvo zahvaljuje svetskoj javnosti na izraženoj spremnosti da doprinese rešavanju ovog problema.

"Srbija jeste i bice oaza tolerancije i saradnje izmedu razlicitih konfesija, nacionalnih pripadnosti i kultura. Takav ambijent saradnje pociva na trudu svakog pojedinca, ali i društva u celini, tako da doprinos pripadnika Jevrejske zajednice u tom smislu nije zanemarljiv. Nasilje i netolerancija najbolji su pokazatelji otpadništva od svake vere i morala, bez obzira o kojoj je veroispovesti rec", navodi se u saopštenju.