Jevrejska zajednica je izložena pritiscima iznutra i spolja

REAGOVANJE

Poštovani, u dnevnom listu Danas, u petak 10. 08. 2018. godine, u rubrici „Društvo", objavljen je članak novinara Vuka Jeremića pod nazivom „Frakcije podelile Jevrejsku zajednicu", kojem se iznose moje izjave i izjave Igora Ginzberga u vezi s aktuelnim dešavanjem unutar Jevrejske zajednice Srbije.

Radi objektivnog informisanja Vaših čitalaca potrebno je da ih upoznate sa sledećim činjenicama: Članak je nastavak intervjua koji je vrhovni rabin Srbije, Isak Asiei, dao dnevnom listu Danas 09.08. 2018. godine. Intervju koji je dao rabin Asiel tačno opisuje sve okolnosti koje se u poslednje vreme dešavaju u Zajednici i pritiscima kojima je izložen.

Istovremeno Jevrejska zajednica je izložena pritiscima iznutra i spolja, čiji je rezultat bio održavanje vanrednog skupa 01 07. 2018. godine u organizaciji najuže uprave Jevrejske opštine Beograd. Na tom skupu, koji je sebe oglasio kao „Vanredna izborna skupština", Igor Ginzberg je navodno izabran za predsednika Saveza.

Posebno napominjem da u Statutu Saveza jevrejskih opština Srbije ne postoji mogućnost sazivanja Vanredne izborne skupštine od strane jevrejskih opština i kao takav taj skup je potpuno nelegalan i protivan autonomnim pravilima Saveza jevrejskih opština.

U Registru crkava verskih zajednica, koji se vodi pri Ministarstvu pravde, ja sam upisan kao predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije i ne postoji drugi predsednik Saveza, te prema tome u navedenom članku, ukoliko se gospodin Igor Ginzberg predstavlja kao predsednik Saveza, tada je izneo neistinitu tvrdnju i doveo je u zabludu sve čitaoce Vašeg lista. Takođe, izjava gospodina Igora Ginzberga, u kojoj navodi da je Vladin Odbor za nadzor utvrdio nepravilnosti u raspolaganju sredstvima koja Savez dobija na osnovu Zakona otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, potpuno je neistinita i proizvoljna.

 Poslovanje Saveza dobijenim sredstvima su pregledale dve nezavisne revizorske kuće i nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom rukovanju. O tim činjenicama postoje svima dostupni izveštaji revizorskih kuća i zaključak Odbora za nadzor.

Nakon izvršenog pregleda revizorska kuća je dala „preporuke" za dalje poboljšanje sistema raspolaganja sredstvima za to je, svakom koji se makar maio razume u ovu materiju, jasno da nema ni primisli o bilo kakvim nepravilnostima.

Posebno zavređuje dodatno razjašnjenje pitanje „Topovskih šupa" na Autokomandi, pošto se Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije suočio sa neprijatnom činjenicom da je predsednik Jevrejske opštine Beograd, Danilo Medić, predao dokument neistinitog sadržaja Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 29. 01.2018. godine, kojem je navedeno da je Savez jevrejskih opština Srbije saglasan sa izgradnjom trgovinskog objekta šoping-mola „Delta planet" na lokaciji „Topovske šupe" i razgradnjom i izmeštanjem postojećih logorskih objekata. Savez uopšte nije imao saznanja da je takav dokument upućen Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nijedan organ Saveza nije odobrio bilo šta vezi sa „Topovskim šupama", već je Danilo Medić grubo prekršio odredbe Statuta kada je samovlasno dostavio ovakvu saglasnost ime Saveza, na memorandumu Jevrejske opštine Beograd snabdeven pečatom Jevrejske opštine Beograd i potpisom Đanila Medića u svojstvu potpredsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. Ovo pitanje je stavio na dnevni red Izvršni odbor Saveza, na svojoj sednici održanoj 22.04. 2018. godine, kada je doneta Odluka da se povlače i stavljaju van snage sva odobrenja ili saglasnosti ili bilo koji drugi dokumenat, koji je Danilo Medić predao, u ime ili vezi sa Savezom, državnim organima, organima grada Beograda, ili drugim ustanovama, ili institucijama u vezi logorskih objekata „Topovske šupe" u Beogradu, o kojoj okolnosti su sve te institucije obaveštene.

Radi razjašnjenja svih okolnosti u vezi s napadom na rabina Asiela potrebno je napomenuti još i to da pejntbol puške ispaljuju kuglice napunjene bojom od njih možda ostaju modrice nakon pogotka, a nadlaktica rabina Asiela je bila takva da je ekipa Hitne pomoći morala da obradi ranu i zaustavi krvarenje. Za ovo nije potreban dodatni komentar.

S poštovanjem, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš