JAN SAUDEK  –  UMETNIK KOJI PRAVI KIČ

„Kič se nalazi u svakom ljudskom biću, jer izgleda da je kič najkraći put ka pomirenju sa uslovima života, pa zašto neko ne bi išao najlakšim putem? Sa druge strane: zašto bi? ", Burghart Šmit

Prag je grad kao iz bajke: nakićen, romantičan, sa kulama koje dodiruju nebo, njegove bašte i obale, mesta meditacije i snova. Ipak, često se ima osećaj da od negde probija mrak, kao vlaga kroz sveže okrečenu fasadu. Pored njegove ljupkosti, postoji nešto nalik na nasleđe, teško kao olovo. I puno „crvenih ulica" iz čijih barova izviruju naga ženska tela. Retrospektivna izložba „The Best of Jan Saudek", sa stopedeset fotografija velikog formata u galeriji „Dům u bílého jednorožce" na Staromjestskim namjestima, predstavlja nešto veoma životno u tom paralelnom svetu prošlosti, puteva alhemije, tranzicije i čestih dana bez sunca. One zrače životom u svim njegovim fazama i licima. I neretko su nazivane kičem.

Kič je u sukobu sa umetnošću, stoji nasuprot nje, on je slaba imitacija, bezobličnost, ulepšavanje do prezaslađenosti, koja vodi u gorčinu. Ima prirodu masovne kulture. Provokacija, smelost, ono proživljeno je nešto drugo.

Primer iz prošlosti: Mocart je komponovao baroknu pesmicu „Im Arsch ist Finster" (U zadnjici je mračno) i izazivao njome negodovanje. Svojevrsna provokacija ili jednostavno zabava. I ne samo ona. Ujedno, njegova pisma pokazuju da je bio veoma osećajan i iz te osećajnosti crpeo inspiraciju.

Primer iz sadašnjosti: dočaravajući svoj odnos prema temi iz predstave, glumac doživljava orgazam na sceni, a diplomata iz prvog reda ustaje i napušta pozorište, tražeći izvinjenje. Umesto toga, dobija objašnjenje od organizatora, cenjenog umetnika, da umetnost ne bi smela da se dodvorava instituciji. Diplomata prihvata.

Tuluz-Lotrek je na svojim slikama ovekovečio noćni život i kafane po kojima su se okupljali impresionisti, erotičan ambijent Pariza, njegovu uzavrelost, gole modele, zanosan kankan, razorno dejstvo alkohola, teške mirise bordela i dekadenciju koja se kotrljala kaldrmom Monmartra.

Za fotografije Helmuta Njutna se ne može reći da su poetične, tople i simbolične, već da su oštre, surove, glamurozne, kontroverzne i da često imaju puno od nemačke militarne estetike tridesetih. Prikazuju jake, mlade, dinamične žene gladne seksa i moći, ukoliko se poruka nesuptilno interpretira. Fotografije su tehnički bezkompromisne, dramatične. Na prvi dodir odbojna, aseptična estetika čelične forme i preciznosti stvara distancu. Prepuštajući joj se bez predrasuda ona postepeno postaje razumljiva, prihvaćena, privlačna i neodoljiva u svojoj veličini i savršenstvu.

Umetnost je život i neminovno je da se u njoj lepo i ružno pojavljuju, bore i jedno drugo nadvladavaju. Kao Eros i Tanatos.

Jan Saudek, publiku provocira i sa njom koketira: „Ja sam prevarant i pravim kič, umetnik koji pravi kič i to meni ne predstavlja problem, možda vama". „Nisam muškarac iz snova i tek od kada sam postao slavan, imam uspeha kod žena, mogu da ih plaćam; javne kuće su mi interesantne i sada žene dolaze meni". Svoju muzu je sam stvorio, privuklo ga je kod nje ono ruralno i učinio ju je dekadentnom. Napravio je Golema u suknji, „koga plaćam više nego što prima predsednik države". On je mistifikator: „Ne mogu da budem veran, ne dajem obećanja, sa svim ženama sam na Vi". On se poigrava sa životom, jede ljutu papriku na sceni i flertuje. Provocira ponašanjem, izgledom, govorom, ogoljenim erotizmom, ironijom, nekonvencionalnošću.

 

Rođen je u Pragu. Jevrejskog porekla, detinjstvo je proveo u strahu, lišen porodične sigurnosti i topline. Tokom rata, on i njegov brat blizanac, bili su u selekciji namenjenoj za Mengelove eksperimente. Bio je okružen smrću: „Video sam ljude kako umiru, na putu, po poljima, ubijene ljude kojima se još uvek trzaju noge, ljude kao da su od voska ili gipsa". Glad i strah od moći, najpre nacističke, zatim komunističke: „Na kraju sam imao strah od svih i svakoga".

Sa petnaest godina dobija prvi aparat „Baby Brownie Kodak". Radi u štampariji i fabrici. U braku sa Marie dobija sinove Samuela i Davida i fotografiše sve one koji su mu bliski. U njegovom se životu smenjuju tragedije i ljubavi. Godine 1963. dolazi do kataloga izložbe „Family of Man" Edvarda Stajhena, koja na njega ostavlja jak utisak. Tri godine kasnije pravi fotografiju torza muškarca sa bebom - „Život", po kojoj postaje čuven. Izlaže u SAD i počinje njegova svetska karijera. Početkom sedamdesetih živi u podrumu, sa zidovima punim plesni i pogledom na mračnu i ograničenu spoljašnost. Taj prostor postaje sinonim njegovog umetničkog izraza. Pronalazi tipične zidne kompozicije, koje su postale vrsta projekcionog platna za figuralne scene. Slika golo ljudsko telo: „Ono je nešto prirodno što ženu čini ženom, a muškarca, muškarcem, danas isto kao i pre stotinu godina: ja ženu slikam golu da bi bila večna“. Udruženje umetnika ga dugo nije priznavalo: „Kada sam jednom pozvan u Frajburg kao član žirija, ministarstvo za kulturu im je odgovorilo da ja uopšte ne postojim". Ipak, godine 1984. dobija legitimaciju Udruženja slikara, posvećuje se isključivo fotografiji i postaje konačno slobodan: „Onim što radim pokušavam da sačuvam sve što poznajem i volim i iznad svega bih želeo da za sobom ostavim znak prošlih vremena». U Francuskoj mu je 1990. godine dodeljena titula „Chevalier des Arts et Lettres", a Žerom Misolc posvećuje mu film „Jan Saudek – fotograf češki".

Gutao je barbiturate i sanjao o raju. „Noćima ne spavam od straha da nikada više neću moći da napravim sliku koju će ljudi pogledati i reći: da, to je ona prava. Da neću nešto moći da završim, da u meni više ničega nema. Ili da je negde unutra, ali ja više ne mogu to iz sebe da izvučem.“ „Pokušao sam samoubistvo 1986. godine, ali nisam bio dovoljno temeljan, tako da sam po prvi put imao koristi od svoje aljkavosti".

„Devedesete me je napustila moja ljubav. Dugo je bila bolesna i kada je ujutro zauvek usnula, otišao sam na reku i sa mosta gledao kako struja sve nosi sa sobom: nadanja, snove, obećanja, ali i tugu i prljavštinu i video odsjaj izlazećeg sunca, koji u isto vreme obasjava i dobro i loše. Teci reko, teci!"

Saudekove fotografije se doživljavaju kao krajnosti: od divljenja do neprihvatanja. Njegov rad prodire u ljudske emocije, strasti, podsvest i čini ga vizionarom. On manipuliše oblicima, slika samog sebe, vremenske distance. Ceo njegov rad je alegorija, želja za slobodom i svetom gde će snovi i zadovoljstva moći da se ostvare bez društvenih stega. Uvek je snimao fotografije svog života i one su autobiografske, to su njegove ideje, misteriozni ambijenti, odnosi i maštanja, stvarajući na taj način stvarnost van totalitarnog režima. Sve do sedamdesetih godina bio je opsednut ženom, muškarcem, detinjstvom, roditeljstvom, životom i smrću. Od osamdesetih suprotnostima, ljubavlju i mržnjom, lepotom i ružnoćom. Devedesete su unele agresivnost i perverziju. Izložba koja je u toku, pripremila je njegova muza, kao poklon za sedamdeseti rođendan i prati je do sada najobimnija monografija. Saudekovi radovi su objavljeni u brojnim knjigama i uvršteni u glavne kolekcije Evrope i Amerike. Imao je na desetine samostalnih izložbi, objavio preko pedeset monografija i kataloga.

Diptih dečaka u uniformi sa puškom oko ramena, koji ljubi mlađeg brata u čelo, nosi naziv „Kaži mi, gde je cveće nestalo", prema pesmi Marlene Ditrih „Sag mir, wo die Blumen sind", često korišćene kao pesme aktivista za mir. Ta se fotografija doživljava kao umetnost i poruka koja boli i ulazi duboko u jedno društvo, njegovu ikonografiju, politiku, u tugu.

Čovekova potreba je da doživi izazov, ali je ujedno i njegov izbor da li će taj izazov prihvatiti, ne analizirajući ga.

Ida Labudović

PRESTUP, broj 26

0131.jpg (58340 bytes) 02_07.jpg (39729 bytes) 11_saudek_2004.jpg (43440 bytes) POHLED01.jpg (38172 bytes)
        Jan Saudek