Zasto Shofar?

evo sta kaze Encyclopedia Judaica

Šofar

Jedan od najvaznijih rituala vezanih za proslavljenje jevrejske Nove Godine (Rosh Hashana) je oglasavanje šofara, ovnujskog roga. Prema Mishni moze se koristiti rog bilo koje zivotinje – ovce, koze ili antilope – jedino ne krave. Jedan od razloga zasto se ne upotrebljava rog krave je njegova asocijacija na zlatno tele i idolopoklonstvo. U kasnijem periodu postaje uobicajeno da se koristi ovnujski rog da bi se podsetilo na zrtvovanje Isaka: umesto vlastitog sina Avraham je na kraju zrtvovovao ovna. Vazno je i koristenje povinutog šofara koji simbolicno predstavlja covekovo klanjanje i prepustanje Bozjoj volji.

Buduci da Biblija ne objasnjava zasto se duva u šofar za Novu Godinu, razvile su se u kasnijim periodima mnoge interpretacije. Najpoznatije je deset razloga koje strucnjaci pripisuju Sa'adiji Gaonu (882-942), cuvenom naucniku, piscu i vodji babilonskog Jevrejstva. Medju objasnjenjima koje on daje su takva koja vezuju zvuk šofara za ovozemaljski zivot (na primer: trube se cuju na dan okrunjenja kralja pa i mi na slican nacin slavimo Boga kao Kralja na taj dan; šofar oznacava pocetak dana pokajanja izmedju Rosha Hashana i Jom Kipura ) ali i biblijsku i teolosku stvarnost (Tora je predana Mojsiju na Sinaju uz zvuke šofara; prorok Izaija predskazuje zvuk velikog šofara koji ce najaviti pocetak mesijanskog doba; ).

Prema slavnom Majmonidesu (1135-1204), rabinskom autoritetu, filozofu i lekaru, cinjenica da se duva u šofar za Novu Godinu nije samo bozja naredba vec i izraz zelje da se probude iz dremeza svi oni koji su zaspali u toku zivota ne bi li razmislili o svojim postupcima. Zelje da se sete svog Stvaraoca i da ne budu medju onima koji izbegavaju realnost dok slede senke, i gube godine trazeci taste, prazne stvari koje ne donose ni profit ni ustedu. Zvuk šofara poziva sve da pogledaju u svoju dusu i poboljsaju sebe; da napuste zla dela i misli (Yad, Tashuvah 3:4).

 Iluminarana stranica sa molitvom za Rosh Hashana, Rothschildov zbornik,
  Italija, 15. vek
shofar4.jpg (59407 bytes)
Shofar medju utvarima iz Hrama, iluminacija Biblije, 
Perpignan, Aragon, 1299
shofar1.jpg (52054 bytes)
Shofar se pojavljuje iz oblaka, Primanje Tore na Sinaju, 
Sarajevska Hagada, 14. vek
shofar2.jpg (56063 bytes)
Mesija duva u shofar pri ulasku u Jerusalem, Pesah Seder, iluminacija u Zborniku, 
Nemacka, 15. vek
shofar3.jpg (75294 bytes)

 

Za nas pripremila
prof Dr Mirjam Rajner, Jerusalem