<<klik>

NOVI MUZEJ HOLOKAUSTA

U sklopu Memorijalnog centra Jad vasem u Jerusalimu 15. marta 2005. godine otvoren je istorijski muzej holokausta. Na svecanoj komemoraciji posvecenoj sest miliona Jevreja, stradalih od nacistickog rezima, prisustvovli su predsednik Izraela, Mose Kacav, generalni sekretar UN Kofi Anan, Eli Vizel, Joska Fiser, a medju mnogobrojnim zvanicama bilo je devet predsednika i sest premijera, medju kojima i predsednici SCG, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i predstavnici jevrejskih zajednica tih zemalja. Ali, medju najvisim gostima nije bilo nijednog predsednika iz Amerike, Engleske, Rusije ili Kine, sto je veliki neuspeh izraelske diplomatije.

Novi istorijski muzej holokausta gradjen je deset godina i zamenjuje postojeci koji je osnovan 1953. Cetiri puta veci od staroga, ovaj muzej ima sve interdisciplinarne, multidisciplinarne i multimedijske tehnicke mogucnosti dvadeset i prvog veka, sve izjave prezivelih, sve prikupljene licne stvari zivih i mrtvih zrtava holokausta. Medju eksponatima su izresetana ulicna rasveta iz doba ustanka u Varsavskom getu, kanisteri u kojima je drzan gas ciklon B radi trovanja Jevreja, njihove naocari, cipele, cetkice za zube, dnevnici i pisma. Centar cine Istorijski muzej holokausta, Dvorana imena, Muzej umetnosti holokausta i izlozbeni paviljon. Prostire se na 4.200 kvadratnih metara, pretezno podzemnog prostora, a zavrsava se izlaskom na balkon, odakle se pruza pogled na panoramu Jerusalima. Jevrejima koji nisu imali mogicnost da se dosele u Izrael, zrtvama nacizma, poklonjen je vecni pogled na Nebeski Jerusalim.

Sef nemacke diplomatije, Joska Fiser, izjavio je da je novi Memorijalni muzej holokausta u Jerusalimu mesto velike sramote za sve Nemce, jer ce njegova zemlja zauvek ostati vezana za nacisticki genocid sest miliona Jevreja. "Shoa ce ostati neizbrisiv deo nemacke istorije", rekao je Fiser, upotrebivsi hebrejski naziv holokausta. "Nemacka jeste i uvek ce biti neodvojivo vezana sa Shoom, najgorim zlocinom protiv covecnosti".

Jedan od govornika na specijalnoj sednici "Secanja iz proslosti - vizija buducnosti", Svetozar Marovic, predsednik SCG, rekao je da je uveren da narodi koji zive u SCG i danas umeju da prepoznaju zlo rastuceg antisemitizma u Evropi "kojem, na zalost, nije izbegla ni moja zemlja. Nase sugradjane Jevreje, kojih je posle holokausta ostalo jedva tri hiljade u SCG, pozivam da budu i u buducnosti most koji ce spajati narode nase dve zemlje, bez obzira kojoj veri, rasi ili etnickoj grupi pripadaju."

 

Ivan Ninic

The Central Database of Shoah Victims' Names

Page of Testimony for Commemoration of the Jews Who Perished During the Shoah

Ja sam upisao u knjigu poginulih moju porodicu - bio sam zacudjen da nisu u Yad Vashem bazi podataka. Predlazem da pogledas svoju porodicu i ako nisu na listi da ih upises, klikni na donji link, uradi Search da proveris - pa dodaj imena ako treba:

https://yvng.yadvashem.org/