Dr. Solomon Alkalaj 

 

Rodjen je u Beogradu 18.10.1878. godine. Osnovnu školu i gimnaziju sa velikom maturom završio je u Beogradu u Prvoj muškoj gimnaziji 1896. godine. Po položenom ispitu zrelosti otišao je u Beč i upisao se na medicinski fakultet. Promovisan je za doktora opšte medicine 1902. godine kada je produžio sa specijalizacijom i 1904. godine došao u Beograd kao specijalista za ženske bolesti i porodjaje.

Bio je to čovek širokih pleća, visok, proćelav, smedjih negovanih brkčića, po naravi veoma staložen, veliki humanista, koji je ne gledajući na materijalno obezbedjenje pomagao kao lekar i čovek svakom onom koji mu se obratio za pomoć. Radio je kao specijalista ginekolog u Središnjem uredu za osiguranje radnika u Beogradu. Bio je poznat i kao jevrejski javni radnik, a učestvovao je gotovo u svim jevrejskim udruženjima i humanim društvima staroga Beograda, Bio je  predsednik Jevrejske opštine u Beogradu od 10. VI 1929. do smrti.  Zaslugom pok. dr Alkalaja sazidan je u Beogradu i Jevrejski Dom u ulici 7. Jula br. 71.

          Pok. dr Alkalaj je ceo svoj život posvetio bolesnicima i Jevrejima staroga Beograda. Umro je 11.9.1929. godine, ožaljen ne samo od svih beogradskih Jevreja već i od naših sugradjana Srba, a njegovom smrću, nestala je sa pozornice jevrejskog javnog života velika figura čoveka humaniste i lekara, koga se sa pietetom sećaju svi oni Jevreji koji su posle kataklizme Jevreja u Drugom svetskom ratu ostali u životu.

 iz knjige dr. Tajtacaka

 

nazad na groblje