BEJAHAD 2009

 

Moja zelja da budem hronicar Bejahada, ( dodše samozvani) se ispunila,već time što sam evo ovde, u Opatiji u Adriatiku, sa 250 drugih, ućesnika,što smo  stigli iz Belog Sveta, da zajedno, provedemo, narednih sedam dana.

Dakle, Bejahad je počeo sinoč,svečano,luxuzno. Šamanjac je tekao u potocima.

 

Plavo bela rodjendanska torta se brzo smanjivala, a poljupci i zagrljaji susreta, su se nemilice izmenjivali.  Dest Godina Bejahada, zasluzilo je proslavu.

To prvo veće Fora Jagoda,nam je pevala.

 

Da kojim slućjem uhvatim zlatnu ribicu, te da hoče da mi ispuni tri želje, jedna bi sigurno bila, da dočekam Florine godine, u raspoloženju, duhu,vedrini, i humoru, ala Flora. Zelja neskromna, ali takve su one za zlatne ribice.

Sledili su kratki srdaćni pozdravni govori, kao i  uvek, kao što dolikuje, a onda na kraju svog pozdravnog govora, Jakica Finci reče da  ne treba da zaboravimo, da su Židovima, največi prijaielji Jevreji, a Jevrejima največi prijatelji Židovi. E to me baš razgali.

Ponavljacu tu rečenicu, i drugima i sebi, da ne smetnem to s uma i pomislim ikada nešto drugo.

 

Program je kao i prethodnih godina bio obilan, za svakoga po nesto, sa naglaskom na temu‚"Sefardi".

Jedan dan je program bio Internacionalni, Interkulturni, Interreligiski, Interpoliticki, Interpolni, i uopšte inter na svaki nacin,a ostalih dana sve su teme bile na Jevrejski nacin...

Koncerti, izložbe, recitali, sve sjajno odabrano stručnim doktorskim rukama našeg domaćina Vlade.

Da pomenem koncert Esme Redjepove,koja je razglila i nas i ćitavu Opatiju svojom šarmantnom pojavom i nostalgićnim pesmama. Jeste, ćitava Opatija je pevala.

 

Mladih je ,bilo  tridesetak. Imali su svoj program,svoje teme, a mogli su po izboru da prisustvuju i našem

programu.

Evo kratkog pregleda kompletnog petodnevnog programa,za one koji koji žele da vide šta su propustili ove godine, i motivacija za one što se spremaju da dodju sledeće leto.

 

25.8. UTORAK Dokumentatni Film: "I u dobru i u zlu - Bejahad",  ( Ljubljana ,)      Flory Jagoda, koncert

26.8. SREDA   David Albahari ( Calgary )  Abdulah Sidran ( Sarajevo ) Razgovor dva prijatelja
Sead Muhamedagi
ć (Zagreb) "Poezija Theodora Krammera", recital , Dva velikana - Edo Murtić i Dušan Džamonja, uvodne riječi - Zvonko Maković, Predrag Matvejević (Zagreb), Abdulah Sidran (Sarajevo), galerija "Juraj Šporer" |Sarajevo  Film Festival 2009, prvonagrađeni film,uvodna riječ - Mirsad Purivatra (Sarajevo),    Flory Jagoda, Howard Bass i Susan Gaeta (Washington)"Romanse Sefarda", koncert ,   "Case for Israel" - film, uvodna riječ - Duško David Mladinov (Boston)

27.8 ČETVRTAK Natječaj za kratku priču "Simha Kabiljo", predaja nagrada,    Eli Tauber i Jakob Finci (Sarajevo)
"Kada su komšije bili ljudi", promocija monografije  Darko Fischer (Osijek) i Mirjam Reiner (Tel Aviv) "Dva zaboravljena osije
čka umjetnika - Oskar Nemon i Ivan Rein"     Ma’ayan, plesna grupa (Novi Sad)"Najbolje iz našeg repertoara", plesni scenski nastup    Alma Kalinski (Zagreb) i Tatjana Cvejin (Subotica)  Jidiš književnost i Jichok Lejb Perec "Najlepše bajke"
Ivan
Čolović (Beograd) i Žarko Puhovski ( Zagreb )
"Balkan - teror kulture", razgovor   Maja Vukoja, Dina Puhovski i Berislav Arlavi ( Zagreb )
"Predve
čer u Parizu", koncert     Esma Redžepova (Skoplje)Koncert romske muzike,

28.8. PETAK    Melita Švob ( Zagreb )European Association of Jewish Survivors i naš projekat         Aleksandar Gaon i Branka Džidić (Beograd)"Mi smo preživeli", promocija knjige      "Haverim shell Israel ", dječija plesna grupa ( Osijek )
"Pustinja", plesni scenski nastup,   Branko Lustig i Nenad Puhovski ( Zagreb )
Jewish Film Festival i Zagrebdox, predstavljanje dva festivala ., Stanko Blaškovi
ć ( Rijeka )"Projekat obnove riječke sinagoge", film, Trio Kamhi (Pariz), "Sefardske romanse", koncert           Shabbat večera

29.8. SUBOTA   Shabbat      David Gazarov (München/Zagreb) klasika/jazz, crossover koncert, klavir   "Ljubavni život", film, izraelsko-njemačka koprodukcija,

30.8. NEDJELJA   Eliezer Papo (Jerusalem)"Sefardi", uvodno predavanje    Edward Serotta "Sefardi Balkana",  izložba fotografija, uvodna riječ Jakob Finci (Sarajevo)
Jakob Finci (Sarajevo)"Sefardi Bosne i Hercegovine", predavanje,     "Simha", fragmenti baletne predstave
Muzika: Ranko Rihtman (Tel Aviv)
Baletna grupa Edine Papo (Sarajevo),  "Ladino - 500 godina mlad", film,    "Shira Utfila" (Beograd)
"Muzika Sefarda Mediterana krajem 19. veka", koncert

31.8. PONEDJELJAK Yefim Bronfman ( Los Angeles )  "Gala koncert"

 

Pored svojih utisaka,ove sam godine oslusnula  malo vise  i šta ućesnici govore o programui i atmosferi.

Izgleda da i ove godine nismo imali srece sa Izraelskim filmom.  Izraelska kinematografija je poslednjih godina

mnogo napredovala, i nije tesko izabrati sjajne kvalitetne Izraelske filmove. Ipak bi trebalo izbor Izraelskih filmova  prepustiti Izraelcima.

  Film, "Case for Israel" koji nam je Dusko Mladinov prikazao u sitne sate, druge većeri,  bio je mućan i težak,  pogotovo ućesnicima iz Izraela, zbog  sadržaja o Izraelskoj realnosti, definitivno, ne zbog kvaliteta.

I gosti, i domači estradni umetnici, da tu svrstam i Rašu i njegovu talentovanu porodicu, u letnje‚morskoj atmosferi,nisu mogli da budu bolje izabrani i prihvačeni.

Koncert, zadnje večeri, Yefima Bronfmana, virtuoza klavira, bio je nezaboravan.

Radionice i kurs slikanja Jaše Bararona, bili su dobro poseceni i čini se da su mladi baš uživali u kreativnom i aktivnom delu programa.

Isprićano je mogo šala, starih i novih viceva, na opste zadovoljstvo.  Jedino sto vam ne bih preporućila , iz lićnog iskustva, je da viceve prepričavate u moru dok plivate, jel postoji mogucnost da se dobro nagutate mora smejući se.

Nagradjeni radovi su objavljeni, nagrade na svečanosti podeljene, a prikazi novih, brojnih knjiga predstavljene

zainteresovanima.

Ćula sam  predloge, da iduče godine bude više diskusija posle predavanja, više okruglih stolova, više diskusionih interakcija medju učesnicima.

Ove godine verovatno i zbog opšte ekonomske situacije, bilo je primedbi na visinu koštanja boravka, te da neki stalni učesnici, ove godine nisu mogli  da  uplate i dodju na  Bejahad.

Tako je predloženo da iduće godine pokušamo da stvorimo fond za dotiranje uplata pojedinim ućesnicima po svim opštinama.

 Kao i prethodnih godina, i ove je , klan Fincijevih, bio najbrojniji. Neko rece da bi trebalo da uvedemo ime Fincijahad, a neko rece, Babajahad, pojma nemam zašto.

Ove je godine moja mladja čerka, na Bejahadu, dozivela svoju prvu ljubav, i pored upozorenja da morske ljubavi na rastojanju ne traju dugo, i da se zavrsavaju , u najboljem slučaju na Feisbuku.

Meni je druzenje sa dragim prijateljima u lepoj atmosveri i Opatijskom morskom ambijentu, zasluženi luxuz godine.

Nadam se da cu i iduće godine uspeti da vam odavde opričam kako je bilo.

Umesto komentara o organizaciji  Vladinoj, ja bih da  vam ispričam jednu anegdoticu.

Dakle, zadnje jutro, kada se već opraštamo i odlazimo kučama, sidjem ja na plazu da se oprostim od mora kao i svake godine. Kad tamo uz Jegermajstora sadi Vlado, verovatno sakriven od mnogih pozdrava i rastanaka. Pridruzim mu se i ja, te počnem da opisujem svoje utiske, i primedbe, sa tek zavrsenog Bejahada. Na to mi Vlado potpuno neočekivano odgovori da je on  jedan  Dr. Gastro. Ne shvatajuči u tom trenutku, , kakve to veze ima sa mojim primedbama na organizaciju,  ja mu brze bolje pariram, i kazem, da mu je organizacija Bejahada, ustvari odlična stvar da skrene svoje misli od svakodnevnih kloaka i anusa.. Kao, šta se tu buni, baš mu je to sto organizuje Bejahad super, stvar, za njega samog.

Tu se mi lepo pozdravimo i ja odoh u svoj Beogradski autobus. Tek negde na pola puta u autobusu, ukopčah,  ja, šta je organizator hteo da kaze u korist svoje organizacuje. Dakle za jednog obićnog Dr Gastra on je neobično dobar organizator, takoreči fantastićan organizator. Zajeno sa svojom blagom mu Blazenkom, svaka čast, i hvala im.

Predložena tema za iduči Bejahad je Izrael.

Dotle, uzivajte u uspomenama, i planovima za iduče leto....

 

Olivera Mirković

 

procitaj proslogodisnji izvestaj