Djakovo 04.06.2006-

Održana je tradicionalna komemoracija na Jevrejskom groblju u Đakovu u spomen na žrtve Holokausta.

Komemoraciji je prisustvovalo oko 200 pripadnika jevrejskih opština iz iz Osijeka, Zagreba, Sarajeva, Beograda, Novoga Sada, Sombora, Niša, Prištine, gostiju iz Israela i Engleske i ostalih gradova. Sabirni logor u Đakovu je bio aktivan 1941. i 1942. godine. Tokom osam meseci kroz taj je logor prošlo oko dve hiljade Jevreja, većinom iz BiH, a mnogima od njih on je bio samo privremena stanica do Jasenovca,Aušvica i drugih logora.
Učesnici komemoracije, položili su vence kod spomen-obeležja u mrtvačnici na đakovačkom Jevrejskom groblju, koje je jedinstveno po tome što su žrtve na njemu pokopane uz svoje osnovne podatke. Po
zdravni govor i reč o Holokaustu, kao najcrnjoj mrlji ljudske istorije , u ime Židovske općine Osijek govorio je predsednik Damir Lajoš, poručivši da se zlo, kao Holokaust, ne sme da se više ponoviti i zahvalivši svima nama koji smo ih počastvovali svojim dolaskom na komemoraciju.

Kadiš je obavio Nadrabin zagrebački Zvi Eliezer Alonie.

Porodice su položile kamenje i cveće na spomenike i obeležja svojih ubijenih i umrlih rodjaka.

Nakon komemoracije položeno je cveće na spomen – ploču na mestu milna, gde je bio stacionarni logor. Ove godine je spomen - ploča obnovljena, lovorov venac položile su logorašice a tada deca, a sada već starice Elizabete Bihler, Klara Levi i Bjanka Auslender. Bjanka Auslender je održala i potresan govor, kao sećanje na svoje vreme provedeno u ovom logoru i sećanje na sve žrtve koje su prošle kroz ovo stratište.

Zatim smo svi otišli na ručak, koji je organizovala Židovska općina Osijek. Vidjenje starih prijatelja, porodica , prisećanje na ružne dane u logoru,ratu, zatim podsećanje i na neke stare ljubavi, druženja smirilo je sve nas i zatim poljupci, rastanak,po koja suza, mahanje i svako na svoju stranu do sledeće godine.

04.jun.2006g. Jasna Ćirić Niš

djakovo.jpg (56091 bytes)    pogledaj slike sa komemoracije prethodne godine