Kamen spoticanja u Beogradu

Kamen spoticanja ili u originalu (Stolpersteine ) je projekat njemačkog umetnika Guntera Demniga. Predstavlja najveci distribuiran spomenik Holokaustu na svetu.

Cilj ovih spomen obeležja, je podsetiti na sudbine stradalih osoba, u nacističkim progonima, kako poginulih tako i preživelih žrtava u nemačkim koncentracionim logorima, zatvorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora.

Ovi betonski kamenovi spoticanja su gotovo kockaste forme, veličine 96×96 i visine od 100 milimetara, na čijoj je gornjoj strani pričvršćena mesingana ploča sa imenom i osnovnim podacima žrtve, kao i razlogom zašto je žrtva zlostavljana ili ubijena.

Kamen se obično ugrađuje ispred zgrade u kojoj je osoba živela u trotoar. Iako je veći deo ovih spomenika posvećenim Jevrejima, oni su postavljeni i Romima, pripadnicima Sinti naroda, homoseksualcima, Jehovinim svedocima, crncima, protestantima i katolicima, koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima.

Do danas je u Nemačkoj, i u mnogim državama Evrope (Austrija, Belgija, Češka, Hrvatska, Italija, Luksemburg, Mađarska, Holandija, Slovenija, Norveška, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Španija, Švajcarska, Bosna, Srbija i Ukrajina) ugrađeno oko 60.000 kamena spoticanja na preko 2000 mesta.

izvor Wikipedia

 

program kamena spoticanja 5. jula

umetnik na delu u BGD

Kamen spoticanja Gintera Deminga  je postavljen na 5 mesta u Beogradu :

Kosmajska 9 (sada M. Birjuzova) - porodica Hilde Dajč 

Dobračina 30 - porodica Gece Kona

Gundulićev venac 53 - Ajzinberg Matvej

Solunska 8 - Bril Aleksandar 

Andre Nikolića 29 porodica Bril

snimak R Sabadoš [klikni]

izvestaji: Blic [klikni] Novosti [klikni]

 

"Kamen spoticanja" - postavljeni i u Zrenjaninu [prezentacija]