JEVREJSKO ZABAVISTE J.O. Beograd

pogledaj neke stare slike iz Zabavista

Novosti iz Gan Balagana!

Trenutno zabaviste ne radi... Pa zar je to moguce - svetac u zabavistu?  Novembar 2019 

Sonja Mijailović  piše marta 2019

Kao što je poznato, Gan Balagan, pilot program Jevrejske opštine Beograd, je počeo sa radom tokom 2017. godine, kao dečji dnevni centar, u kome bi se okupljala deca iz jevrejskih i mešovitih porodica, zabavljala u formi kreativnih radionica- likovno kreativne i muzičke, slavili dečji rođendani, obeležavali  praznici, odlazilo u zajedničke šetnje i izlete, a od tekuće školske godine imala i mogućnost učešća u pripremnom školskom programu, u državnom vrtiću koji se nalazi u blizini.

Posle uspešnih godinu i po dana rada, centar je stao na svoje noge, prohodao, porastao, pa su sa njim porasle i želje JOB kao njegovog osnivača,  da dečji dnevni centar transformiše i unapredi, te osnuje istoimeni vrtić. U tu svrhu je raspisan konkurs i zaposlene su iskusne i licencirane vaspitačice: menadžer vaspitač  Sonja Mijailović i vaspitač Marijana Filipović.  Kako je želja JOB da vrtić registruje,  dogovor je da toj registraciji krenemo u susret, tako što ćemo rad vrtića od početka organizovati prema Osnovama programa i standardima koje propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije.

U čemu se sastoji program Gan Balagana i koja je njegova prednost u odnosu na druge vrtiće u kome uče i vaspitavaju se najmlađi?

Kao i u mnogim drugim vrtićima i ovde je program zasnovan na tematskom  planiranju i napravljen u skladu sa Opštim osnovama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, međutim, kako Jevrejska opština Beograd ima za strateški cilj omogućavanje života i kontinuitet jevrejske zajednice u Beogradu, zaštitu njenog identiteta, negovanje jevrejske tradicije i kulture, kao i vrednosti Judaizma, ovo će činiti i sastavni deo programa.  Ovo u praksi znači rad na neposrednom prenošenju jevrejskog kulturnog nasleđa: proslavu svih većih praznika, na način kako ih obeležavaju Jevreji u dijaspori, upoznavanje sa običajima, navikama, pričama, pesmama, jezikom, kulturom........

Ostale teme ćemo birati i menjati u skladu sa uzrasnim potrebama, karakteristikama i interesovanjima dece. Rad će se odvijati kroz igru, koja je osnovni način učenja redškolskog deteta, u mešovitoj grupi, sa decom od  3-6 godina.

Programska orijentacija vrtića će biti razvijanje dečjeg samopoštovanjakoju ćemo  realizovati kroz raznovrsne aktivnosti tokom cele godine, u saradnji sa porodicom, jevrejskom zajednicom, kao i širom društvenom zajednicom. Nastavićemo da negujemo druženja, zajedničke izlete, obilaske, putovanja.   Nastojaćemo da istovremeno licenciramo vrtić i za predškolski program.

Kako bi se prilagodio uzrasnim i fiziološkim potrebama dece, a takođe i da bi se obezbedilo dovoljno vremena za vaspitno-obrazovni rad, bilo je neophodno da režim dana pretrpi određene izmene:

bullet

08:00-09:00 - Okupljanje dece i jutarnje aktivnosti

bullet

09:00-09.30 - Doručak

bullet

09.30-10.30 - Vaspitno -obrazovne aktivnosti

bullet

10.30-11.30 - Aktivnosti sa saradnicima

bullet

11.30-12:00-  Ručak

bullet

12:00-14:00 - Odmor (za stariju decu sekundarne aktivnosti)

bullet

14:00-14.30 - Užina

bullet

14.30-17:00 - Slobodne aktivnosti i odlazak kući

 Radno vreme vrtića ostaje isto, od 08:00-17:00h.

Za  mesec dana rada vrtića, imali smo priliku da proslavimo Tu biShvat, organizujemo veći broj radionica, od kojih su deci bile najinteresantnije: Ko sam ja, Šta sve umem, Šta je to ljubav, izvedemo različite eksperimente sa biljkama, plodovima, semenjem, snegom, papirom...

Pored svakodnevnih planiranih i usmerenih aktivnosti u vrtiću, dva puta nedeljno  sa Biljanom Miljković imamo Sportiko program.

Kako vrtić ne radi subotom, petkom u vreme ručka obeležavamo Shabbat.

U martu ćemo  obradovati mame 8 martovskom radionicom, a planiramo da veselo i svečano proslavimo i Purim.

Pridružite nam se! Dođite da se igrate sa nama i povedite svoje predškolce! Dođite da pevamo, glumimo, slikamo,  učimo, proslavljamo, stvaramo zajedno!  Dobrodošli ste!

Zainteresovanim roditeljima sam na raspolaganju za sve informacije i prezentaciju vrtića. Kontakt telefon je: 064 56 88 123 Sonja Mijailović, menadžer-vaspitač

 

 

 

 

U septembru 2017te Gan Balagan je otvorio svoja vrata i započeo sa radom. Krenuli smo već u drugu školsku godinu!

 


Izvestaj iz marta 2018:

GAN je 4 meseca stariji!

Za ova četiri meseca od kako smo počeli sa našom velikom avanturom želimo da vas obavestimo šta smo sve radili, posetili, naučili i videli. Kao što deca u Ganu rastu tako raste i naš broj koji nam omogućava još više zabavnih i kreativnih radionica.

Prvih nedelja našeg druženja smo imali razne aktivnosti kako bi upoznali jedni druge I dekorisali naš prostor kako bi ga napravili što lepšim I prijatnijim za boravak. Kroz različite radionice smo se upoznali sa praznicima koji simbolizuju nov početak I pozvali smo sve članove da budu deo našeg dnevnog centra I upoznaju se sa prostorom.

Za praznik Sukot smo kroz igre I priče naučili o prazniku, a mogli ste nas videti kao česte goste Suka u dvorištu sinagoge. Veoma smo posvećeno skupljali kestenje, šišarke I sve što nam se moglo učiniti interesantnim za dekoraciju naše Suka. Zatim smo na različitim kreativnim I art radionicama bojili I stvarali nove oblike kako bi imali najlepšu Suka!

Kod nas se proslavljaju I rođendani! Pravimo veliko slavlje, igramo se, pevamo, pravimo čestitke I Nataša iz Košer kuhinje nam napravi I tortu! A pošto je Nataša naša najbolja kuvarica, ponekad nas I nauči da napravimo nešto kao što su kolacici od keksa ili šareno testo za igru!

Sukot nam je bio veoma interesantan ali Hanuka je za sada naš omiljeni praznik. Zajedno smo napravli najveću Hanukiju koju smo zajedno palili svakoga dana, pravili različite drangulije kako bismo mogli da budemo najmlađi učesnici Hanuka Bazara I svima prikažemo našu kreativnost I umeće. Posebna radost Hanuke su neizostavno I krofne koje smo tradicionalno jeli kao I poklončići koje su deca dobijala tokom trajanja Hanuke. Pevali smo pesmice, vrteli smo cigru, slusali smo priče i zaista smo na poseban način proslavili svaki dan Hanuke.

Još jedna radost su dramske I kreativne radionice na kojima se borimo sa opasnim Grcima ili šetamo kroz snegom zatrpanu šumu sa Irinom I specijalne umetničke radionice koje nam posle drži kao I vesele radionice na kojima pevamo, sviramo I plešemo sa Jelenom.

Kod nas u Ganu se vežba spretnost, skače se, igra se uz muziku, peva se I sluša se super muzika.

Posetio nas je I deda Mraz da nam kroz posebnu predstavu pokaže koliko je važno da svi delimo I da se lepo družimo, da pomažemo jedni drugima I da nam podeli šarene paketiće za sve praznike!

Za ovo kratko vreme posetili smo: Zoološki vrt, Muzej nauke I tehnike, Muzej vazduhoplovstva, razne dečije igraonice, pozorište Duško Radović, dečiji festival u Dečiijem kulturnom centru. A trudili smo se da što više vremena provedemo napolju- u našem dvorištu ili u poseti nekom od obližnjih parkova. Dvorište smo koristili kao poligon za igru I centar za razvoj motorike ali I kao učionicu napolju. Nadamo se da ćemo do proleća srediti dvorište da odgovara potrebama dece I da ćemo napraviti letnji učionicu I baštu za nove avanture koje nas iščekuju.

U ime svih nas iz Gana želimo vam srećne praznike, da dobijete puno čokoladica i lizalica, da ove godine vidite deda mraza, da sto manje idete kod doktora i da se osećate kao da imate 3 godine. Takodje vam želimo i da se svi volite, čuvate i igrate, da budete dobri jedni prema drugima i da stalno sija sunce.

Posebno želimo da se zahvalimo svima koji su nam pružili podršku, materijalnu ili emotivnu puno nam je značilo!

Ukoliko imate nekih pitanja ili ste zainteresovani da postanete deo našeg dečijeg dnevnog centra GAN kontaktirajte nas!

Puno pozdrava od

Iskre, Lenke, Miloša, Nevene, Alekse, Sofije, Lene, Mišel, Avija, Matilde i Lize

pogledaj kompletan dokument sa slikama